Osztrák leveskedvencek

Két szuper leves. Az egyikből elkészíthető a másik. És hogy mi a tökély az egészben? Felnőtt, gyermek egyaránt jól jár, boldogan tölti meg a bendőjét vele!

Hogy miért kedveljük az osztrák konyhát? Hát valószínűleg azért, mert a Monarchia ideje alatt rengeteg recept cserélt gazdát, magyar és osztrák fogások összefonódtak és kiegészültek. A másik két indok, hogy mindössze két órai autózás után Bécsben ehetjük a bécsi szeletünket, és nem véletlenül választjuk síeléskor elsősorban az Alpok osztrák részeit úticélul.

Táfelspicc recept

A hütték kínálatából a gyerkőcök legkedveltebb levese kétséget kizáróan a frittatensuppe. Magyarul: húsleves palacsintatészta-csíkokkal. Ez a fogás még nem szűrődött be igazán a magyar konyhákba, de ha kint járunk, sohasem kerüli el figyelmünket. Gyorsan kihozzák, és jól megtelíti, felmelegíti a sportos gyerkőcök pocakját. Aki még éhes marad, rendelhet egy császári morzsát vagy gőzgombócot utána.

Húsleves palacsintabetéttel gyerekeknek recept

A felnőttek kedvenc húslevese egy jóval komolyabb fogás - talán ezért nem is tűzik menüjükbe a síparadicsomok hegycsúcsain álló faházikók. Az osztrák fővárosba kell menni érte. Valószínűleg beletelik egy kevés időbe, mire kihozza a pincér, de ezt senki sem bánja, szívesen kivárja, aztán jöhet a nagyszerű lakoma!

Táfelspicc recept

A “Tafelspitz” nem egy egyszerű húsleves, hanem egy szuper kiadós fogás, mely minél gazdagabb, annál jobb! Hol készült először húslé, melyből a főtt húst valamiféle szósszal, tányérhúsként tálalták? Osztrák honban, magyar földön vagy Erdélyben? Ez szinte lényegtelen. Mindannyiunknak megvannak a magunk fortélyai, melyeket belecsempészve egyedivé tesszük azt. A sok “eredeti” recept adta lehetőség csak összezavarja az embert. Mindenesetre egy biztos, a kezdetek: a marhafartő forrásban lévő, félig főtt csontlébe vagy húslébe kerül. Én ezt azzal fejeltem meg, hogy a fartő csontos részét előre odatettem főni, aztán jöttek a hatalmas velőscsontok. Ezek végeit besóztam, mielőtt bekerültek, nehogy kifőjön belőlük a lényeg. Aztán egy másfél órai főzés után jött a lábszár színhúsa. Hogy ne legyen olyan egyszerű ez sem, borsos kérget készítettem neki, maradjanak bent ízei. Ezután gyöngyözve főtt a leves hosszú órákig. A forrásban lévő lé tetejéről először a csontos részek után, majd a hús forrása után szűrtem le a habot, csak utána került hozzá az előre összeállított fűszerkeverék, egy nagy hagyma és egy csokor petrezselyem.

Táfelspicc az osztrák tányérhús recept

Közben bőven volt időm a leveszöldségek tisztítására, szeletelésére. Ezek a főzés utolsó szakaszában kerültek a fazékba. Almakompótot is főztem, ebből készült a frissen reszelt tormával spékelt almahab a főtt hús mellé. A gyerekeknek palacsintabetétet készítettem a leveshez, mi, felnőttek pedig végigettük a levest zöldségekkel, a főtt húst almaszósszal és a velős pirítóst is. A császármorzsára csak órákkal később került sor, hiszen majd kipukkantunk. Aki csodálatos vasárnapi ebédre, egy valódi ceremóniára vágyik, kövesse példánkat!

Jövő héten sajtos sütiket sütök kosárszámra. Addig is tervezzük meg előre Ferenc József kedvenc ételének elkészítését a hétvégére. Kedvcsinálónak itt egy örökérvényű filmrészlet, Latinovits Zoltán Szinbádbéli fantasztikus alakítása!

Gréti

Olvastad már?

Apfelstrudel, a bécsi almás rétes

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...