Talán nem a sokszínűség jut eszünkbe először az őszről (pedig vizuálisan ilyenkor a legszínesebb a természet), hanem a borongás, nyugovóra térés, elmúlás. Pedig egy igazán változatos évszakról beszélünk, amit már csak abból is láthatunk, milyen sokféle őszi zöldség akad ilyenkor: a gyökérzöldségek, zöld levelesek és kemény gumók ideje ez, de ne engedjük magunkat unalomba ringatni, eltántorítani a zord külsők láttán! Az őszi zöldségek a megfelelő konyhai eljárásokkal, a hozzájuk passzoló fűszerezéssel vagy a leginkább melléjük illő társsal komfortos, laktató, sőt, izgalmas fogásokká válhatnak. Most fókuszáljunk a társításra: jöjjenek a zöldségházasságok legjei!
Nézd meg galériánkban a legjobban működő őszi zöldségpárokat!
6 őszi zöldségpár, ami bármilyen ételben jól szerepel
Gomba – póréhagyma
Szinte leírhatatlan, milyen hatással van egymásra a karakteres kalapos és az édesre párolódó póré: szaftos tésztákat, pitéket, rakottasokat és krémleveseket alkotnak együtt. A gomba földes ízéhez tökéletesen simul a hagyma, és nem is kell valamilyen különleges fajtát használnunk az előbbiből, a szerény csiperke is megteszi.
Sütőtök – kelbimbó
Októbertől egészen februárig szinte minden héten főzünk valamit a sütőtökkel, nem? E konyhai kalandok során különböző zöldségekkel párosíthatjuk az édes, narancssárga zöldséget – bár valószínűleg a kelbimbó ezen a listán eddig csak ritkán jelent meg. Pedig mindenképpen érdemes megkóstolni őket együtt: a mézes tök és a kellemesen kesernyés kelbimbó tésztákban, rakottasokban vagy húsételekben is együtt táncolhat.
Fodros kel – édesburgonya
Október végétől már főzhetünk a friss, szezonális fodros kellel, ami kesernyés, karakteres aromájával bármilyen salátában, köretben vagy egytálételben kiemelkedik a többi alapanyag közül. Az egyesek szerint túlzónak aposztrofált kelíz mellé társíthatunk édesburgonyát, szelídítési célokból: édességével valamennyit elvesz a levelek vadságából.
Cékla – édesburgonya
A kel mellett a kontrasztok miatt mutat jól, ellenben a céklával hasonlóságaik révén lesznek jóban. Mindkettő kemény gyökérzöldség, hosszabb sütési-főzési idővel, és puha, mézédes végeredménnyel. Készítsünk belőlük színpompás sült köretet, pürét (itt nyilván a cékla színe dominál majd), rakottast, húsételt.
Csicsóka – torma
Valószínűleg ritkán fordul meg ez a két őszi zöldség a konyhánkban, épp ezért még nagyobb élmény lehet, ha főzünk valamelyikkel, vagy esetleg egyszerre a kettővel. A csicsókát megsütve/megfőzve édeskés aromát kapunk, amihez kiválóan passzolnak az olyan pikáns ízesítők, mint a mustár vagy a torma. Készítsünk krémlevest, főzeléket vagy egyszerű párolt zöldségköretet és mindegyiknek adjunk egy lórúgásnyi frissen reszelt tormát!
+1. Zeller – birsalma
Jó, jó egy kis csalással fér csak bele az utolsó elem a listába, tekintve, hogy a birsalma nem zöldség. De kemény állaga, körülményesebb megfőzése és nem túl édes íze miatt tekinthetünk rá tiszteletbeli őszi zöldségként. Ha pedig ehhez méltó módon szeretnénk vele főzni is, akkor használjuk a zellergumóval együtt: a birs visszavesz a zeller túlzott erejéből, ellenben mindketten vannak elég karakteresek ahhoz, hogy egy kellemesen izgalmas végeredményt hozzanak létre, legyen szó püréről, krémlevesről vagy akár gratinról.
Receptek a már megismert zöldségpárok megízlelésére:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További őszi tartalmakért olvass tovább: