Szükséges az őszi gyomlálás? – Íme a válasz

Az ősz megérkeztével sokan gondolják azt, hogy a kerti munkálatoknak ezennel vége erre az évre. Pedig nagyon nincs ez így, hiszen a hideg idő beköszöntével a gyomok szempillantás alatt felütik a fejüket, amivel nem szabad várni egészen tavaszig. Itt a válasz, miért kell ősszel gyomlálni.

Sokan azt gondolják, hogy a hideg, esős idő beköszöntével a kerti munkálatoknak, köztük a gyomlálásnak is, jó pár hónapra hátat lehet fordítani. Pedig saját magunk dolgát könnyítjük meg azzal, ha ilyenkor sem hanyagoljuk el kertünket. Most azt is eláruljuk, miért szükségszerű az őszi gyomlálás.

Igenis szükségszerű az őszi gyomlálás!

A gaz növekedése ősszel sem áll meg, ezért ha figyelmen kívül hagyjuk az elburjánzását, akkor több szempontból is rosszul járunk. Egyrészt a tavaszi szezon kezdetekor kétszer annyi dolgunk lesz a gazolással, de ezt megelőzhetjük az október végi és november eleji gyomlálással. Ne várjuk meg, míg magot szór a gaz!

Így teleltesd a leandert, ha kevés a helyed

Tavasszal gyakran csábulunk el egy-egy mediterrán növény beszerzésére a kertészetekben, köztük a színpompás leanderére is. Kora ősszel nincs is még baj vele, viszont a hűvös idő beköszöntével gyorsan helyet kell találni számára, hogy ne pusztuljon el. Nem kell rögtön télikertet telepíteni, mutatjuk, mi jelent megoldást!

Nosalty

Az őszi gyomlálás azért is célszerű, hiszen ilyenkor a nedves, laza talajból könnyeben tudjuk kihúzni a gyomokat, amik nem tudják elszívni a tápanyagot a többi növény elől.

Az évelők így elegendő mennyiségű tápanyaghoz fognak jutni az év vegetatív időszakában is.

A gyomok ellen hatékonyan lehet védekezni mulccsal, és ha van komposztod, akkor ott gyűjtheted a gyomokat. Fontos, hogy semmiképp ne maradjon parlagon a már kigyomlált gaz.

Források: 1., 2.


Még több növényes érdekesség itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...