Mitől lesz egy őszi étel olyan kellemesen komfortos, hogy miután belekanalaztunk, rögtön boldogabbnak érezzük magunkat, rögtön kevésbé gondolunk a kinti szürkeségre, esőre, a közelgő tél nehézségeire? Magát a kérdést nehéz lenne ténylegesen megválaszolni, hiszen a jelenségnek egészen biztos vannak belénk kódolt, ösztönös elemei is, mi inkább fogjuk meg a rövidebb vége felől, és ismerjük meg az egyenlet gasztronómiai változóit. Magyarán, hogy mit kell beledobálnunk a fazékba ahhoz, hogy az abból kikerülő őszi étel tényleg olyan aromás, melengető és boldogító legyen, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.
Nézd meg galériánkban az ételeket ősziessé tevő alapanyagokat!
5 meglepő hozzávaló, ami komfortosan őszivé tesz minden ételt
Gyömbér
Talán nem a leggyakrabban használt aromás alapanyag a magyar konyhákban, azonban mindenképpen kötelező, ha őszies komfortot szeretnénk adni bármelyik levesünknek, ragunknak vagy tésztaszószunknak. Ráadásul segítséget nyújthat az ősszel meggyengült immunrendszerünk megerősítésében is. Használjuk frissen reszelve, fokhagymával együtt egy igazán ütős alap érdekében.
Karamellizált hagyma
Hagymát egész évben használunk, nincs olyan étel, amelynek ne kerülne bele az alapjába a zöldség. Azonban, ha ősszel alkotunk vele, mindenképpen karamnellizáljuk meg – tehát pároljuk fedő alatt nagyon alacsony lángon, olykor-olykor megkeverve, míg a hagymaszálak barnás színt, ragacsos állagot és édeskés ízt nem kapnak. Ezt a csodás aromát pedig nem tartja meg magának a hagyma, hanem átadja az éppen aktuális levesnek, ragunak vagy húsételnek.
Lencse
Nem csak a fűszerezés teheti őszivé a fogásokat, néha egy-egy hozzávaló képes hozzájárulni ehhez: a lencse például tartalmasságot, gazdag állagot teremt a fazékban, mindegy, milyen ízesítéssel, milyen egyéb kiegészítőkkel főzzük meg. Készítsünk sűrűn lencselevest, főzeléket, curryt!
Krumpli
Ha találomra egy őszi ételre gondolnánk, szinte biztos, hogy annak hozzávalói között találnánk burgonyát. Az olcsós és sokszínűen felhasználható gumó képes még a legunalmasabb, legszegényesebb étket is tartalmassá tenni, melengető, komfortos érzéseket és garantált jóllakást hoz magával.
Komfortos receptek, amelyeket készíts el iziben:
Olasz lencseleves parmezánkrémes rókagombával
Ez a kiadós lencseleves sajtos gombafeltéttel egy igazán kiadós, mégis könnyen elkészíthető fogás, ami jól jöhet az év első napjára (pénzt hozó ételként az új évre), de akár egy ...
Vegán vöröslencse dhal
Ha szeretjük a főzelékeket, érdemes időnként kikacsintani az indiai konyha felé, nekik ugyanis rengeteg csodás és fűszeres egytálételük van, amik nagyon hajaznak állagukban a mi ...
Gyömbéres-fokhagymás erőleves buggyantott tojással
Van valami megnyugtató és egyben izgalmas is abban, hogy feltörjük a tojást, és nézzük, ahogy elsüllyed és beleolvad az aranyszínű forró levesbe, majd új testet öltve jön a ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Készíts el még több komfortos, őszies fogást: