Ősz=ekcéma? 5 tipp a szakorvostól a viszketés enyhítéséért!

Nem elég, hogy itt a hideg ősz, még az ekcémánk is belobbant. Érdemes megfogadni a szakorvos tanácsait, hogy ne kínlódjunk feleslegesen.

Bár általában egyedi, hogy kinél milyen hatásokra lángolnak fel a veleszületett hajlamon alapuló (atópiás dermatitis) ekcémás tünetek, ősszel-télen jellemzően rosszabbodhat a bőr állapota. A szellős, könnyed pamutruhákat felváltja a vastag, akár több réteges melegebb öltözet, amely alatt a bőr nehezebben tud lélegezni, szellőzni, amely hozzájárul a tünetek fokozódásához.

Dr. Erős Nóra Ph.D., a Rózsakert Medical Center bőrgyógyász szakorvosa, segítségével annak jártunk utána, mik lehetnek kiváltó tényezői, illetve mit tehetünk a tünetek elkerüléséért?

dr. Erős Nóra, a Rózsakert Medical Center bőrgyógyász szakorvosa

Az atópiás ekcéma

Az atópiás ekcéma elhúzódó, újra visszatérő betegség, megjelenése változó: fellángolások és nyugalmi időszakok váltakoznak. A betegség öröklött hajlamon alapuló, krónikusan fennálló bőrgyulladás, amely az alábbi tünetekkel járhat együtt:

  • száraz, kivörösödött, erősen viszkető foltok,
  • esetenként hólyagocskák,
  • ezek felszakadása után nedvező tünetek,
  • pörkösödés,
  • felülfertőződés,
  • kis sebek.

Kiváltó tényezők lehetnek például:

  • irritáló anyagok: vegyi anyagok, öblítők, kozmetikumok, festékek stb.,
  • egyes élelmiszerek: leggyakrabban citrusfélék, paradicsom, tej és tejtermékek, tojás, hal stb.,
  • ruházat anyaga: gyapjú és állati eredetű alapanyagból készült ruhaneműk, de a szintetikus darabok is irritálóak lehetnek,
  • kutya-, vagy macskaszőr, toll, lószőr, poratka stb.,
  • tartós stresszhelyzet, túlhajtás, kialvatlanság,
  • felső légúti vírusfertőzések, nátha, egyéb fertőző betegség.

Az őszi és téli hónapokban gyakoribbak a fellángolások, a téli ruházat, a fényhiány, a nagy hőmérsékletkülönbségek, a fűtés miatti száraz levegő, illetve a kinti hideg, szeles időjárás miatt.

Ezek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Mit tehetünk ellene?

Próbáljuk meg minél inkább kerülni a kiváltó tényezőket!:

  1. Viseljünk hidegebb időszakban is pamut, jobban szellőző ruhát, öltözzünk rétegesen, hogy ne egész nap meleg ruhában, izzadva tartózkodjunk a szobában!
  2. jó megoldás lehet az is, ha a szintetikus mosó- és öblítőszereket természetes, vagy hypoallergén termékekre cseréljük.
  3. Szellőztessünk és portalanítsunk rendszeresen - ún. nedves portalanításos módszerrel!
  4. Bár a hidegebb időszakban nagyon jól tud esni egy hosszú, forró fürdő, ezzel vigyázni kell, mert a tüneteket ronthatja: a forró fürdő helyett langyos, gyors zuhanyt válasszunk, lehetőség szerint természetes összetevőkből álló mosószerekkel, ezt követően hidratáló testápoló rendszeres használatával.
  5. Nagyon fontos, hogy az atópiás bőrt folyamatosan hidratálni szükséges: sok folyadékfogyasztással a bőrt belülről, hidratáló hatású testápoló krémek segítségével pedig kívülről ápolhatjuk, ezáltal lerövidíthetjük a tünetes időszakokat, csökkenthetjük a kellemetlen viszketést, megakadályozhatjuk a kivakarás okozta sebesedést és felülfertőzést.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...