Az ősz legjobb tésztái

Bár javában tombol a vénasszonyok nyara, félő, hogy hamarosan beköszöntenek az igazi, esős, szeles őszi napok. Íme néhány tészta recept, amivel ezek is átvészelhetőek. 

Chorizós tészta

A tészta ételek fogyasztásához persze nem kell külön évszak, de más-más ízekre vágyunk a nyári forróságban vagy épp a tél közepén, hetek óta tartó hóesésben. Az őszi-téli időszakban inkább a tartalmasabb, laktatóbb változatokat részesítjük előnyben. Több hús, többféle, az évszaknak megfelelő alapanyag, és persze sok-sok sajt.

Chorizo

A hideg ellen én általában ezzel a paradicsomos, chorizo kolbászos tésztával támadok, egy kis chilivel megbolondítva. Kolbászból mindenképp puhábbat, lágyabbat válasszunk, nehogy túl száraz legyen, vagy megégjen sütés közben. A chorizónak egyébként a felhasznált paprikától függően csípős és édes változata is ismert, úgyhogy ha nem bírjuk annyira az erős ízeket, nyugodtan válasszuk az utóbbit. Ez egy tipikus gyors tésztavacsora, a hideg esték megmentője.

A szezonális tökös

A szezon sztárja is remek főszereplője lehet a tésztánknak, önmagában vagy különböző húsokkal párosítva.

Sütőtökös spagetti

Kiolthatatlan szerelmem a sütőtök iránt egyre változó formákban nyilvánul meg. Még mindig nem főztem belőle levest, de van még kb. 60-70 kiló, úgyhogy majd egyszer arra is rászánom ...

Sütőtökös-csirkemelles fetuccine

November 13.-a délelőtt 10 óra, és a teraszon lévő hőmérő 17 Celsius fokot mutat.. El sem hiszem, egy szál pólóban flangálok. Süt a nap, csiriplenek a madarak, fényben úszik az egész ...

Laktató különlegességek

Érdemes a sajtokkal és a gombákkal is kísérletezni. Egy-egy ízkombinációról elsőre talán nem is gondolnánk, hogy milyen remekül összepasszol a tányérunkon.

Erdei gombás orecchiette

Hosszú hétvégéről hazatérve testvérem ajándéka várt a hűtőben – egy papírdoboznyi frissen szedett vegyes erdei gomba.   Az orecchiette tavaszi tésztát milanói utazás során ...

Ötsajtos penne

Húsmentes ételre vágytam:). Az eredeti receptet a Vidék Íze októberi számában találtam, kicsit átvariáltam a saját ízlésemnek és az itthon található sajtoknak megfelelően... Végül ...

Hús, hús, hús

Kell ennél többet mondanom? A bolognaik végtelen hosszú sora, az autentikus, répával vagy anélkül, vörösborral, vagy a lehető legegyszerűbben elkészítve. Ahány ház, annyi recept.

Bolognai ragu

Váncsa István recept bevezetője magáért beszél: "Spagetti bolognai raguval. Más szóval ez volna a bolognai spagetti, a primordiális (vagy annak gondolt) olasz tésztaétel, amit a ...

Csőben sült tejszínes bolognai torta

Egy jó kis tésztaebédre gondoltam, de nem akartam megint a "hagyományos" spagettivel előrukkolni. Megéri még ráfordítani azt a pár pillanatot pluszban -feláldozni pár tojást és egy kis ...

Bolognai spagetti vicsys konyhájából

Bolonyali?? Milyen név ez? Tulajdonképpen egy bolognai szósz, spagetti tésztával. Viszont, annyira finom az íze, hogy a vendégeinkkel együtt, mindig kinyaljuk a tányért. Ebből keletkezett ...

Csirke bolognais-chilis babos szósszal

Mindig nyerő a csirke, a bolognai és a tészta. Most a hozzávalókat kissé feldobva, egy kicsit variálva, még látványosabb és ízletesebb lett. A kedves vendégünk is nagy csirke és ...

Rétegezett, rakott

Véleményem szerint az őszi-téli tészták legtöbbjének, sőt, a tészták legtöbbjének nem árt a sütő melege és persze az elmaradhatatlan sajttakaró. Nincs is szebb látvány egy szépen rétegezett, rakott tésztánál.

Tex-mex makaróni

Aki szereti a mexikói csilisbab-jellegű ételek ízvilágát és a szószos tésztákat, nem fog csalódni: egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető recept, ami e két népszerű ételt ...

Sonkás-többsajtos spagetti sütve

Az új év első hetében átnéztem a hűtőszekrényt, találtam egy kis maradék felvágottat, sajtot, egy tömlős sajtot. Elhatároztam, ezt most felhasználom, készítek belőle egy laktatós ...

Lencsés lasagne

Nálunk a lencse nem csak újévi étel, sokszor kerül az asztalunkra, mert nagyon szeretjük. Most  az olaszos alap-lasagne egy újabb variációjaként, de húsmentesen! Remek Príma ...

Maradékmentő brokkolis tészta

Szokásos hűtőellenőrzés után találtam ki ezt az ételt, a benne lévő kis maradék sajtokból, felvágottból, szalonnából, és az elfogyott pörkölthöz kifőzött tésztafeleslegből. A ...

A Chorizós tészta receptjét itt mentheted el

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...