Ősz gombamódra

Ha ősz, akkor gombaszezon. Ilyenkor nem telhet el egy hét, hogy valamilyen formában ne kerülne asztalunkra a kalapos vendég.

Világviszonylatban a legelterjedtebb gombafajta a csiperke, melynek legcsodálatosabb változata a nagyfejű barna csiperke, másnéven portobello gomba. Robosztus íze, húsos textúrája miatt igen közkedvelt. Nagyszerűen süthető, tölthető. A krémlevesének nagyszerű állagot ad. Grillezve fantasztikus, csak tegyük rá a rácsra, és kenjük meg egy kevés fokhagymás vajjal.

Portobello gombaleves recept

Minap családomnak egy egyszerű gombaételt, portobello gombalevest készítettem belőle. A neten barangolva, miközben az eredeti francia gombaleves receptjét, pontosabban a hozzávalók arányait kerestem, találtam rá erre az izgalmas levesre. Rögtön összeállt a fejemben a folyamat. Mivel előző nap úgyis húsleves volt ebédre, és maradt belőle egy kevés, csak leszűrtem a levét, és ezzel öntöttem fel a póréval párolt gombaszeleteket. Ennek a levesnek a pikantériáját a belelöttyintett fehérbor vagy sherry adja. Kötelező kipróbálni!

Portobello gombaleves

A gombát ne hámozzuk meg! A legértékesebb táp- és ízanyagai ugyanis épp a kalap héja alatt rejlenek. Felhasználás előtt papírtörlővel, vagy ha kicsit földesebb, késsel kaparva tisztítsuk meg. A tönk alján lévő esetleges csúnyább részt vágjuk le, majd folyó víz alatt öblítsük át. Közvetlenül a felhasználás előtt mossuk, ne áztassuk, gyorsan megromlik, elszíneződik, és kioldódnak belőle az értékes tápanyagok. Ugyanakkor, ha megszívja magát vízzel, akkor elkészítés közben nehéz lesz elpárologtatni róla.

Gombapaté uborka-chutneyval recept

Általában mindenhol a fehér csiperke fajtát árulják, nekem a barna vagy sötét kalapos sokkal inkább bejön. Ráadásul két-három nappal tovább is eltartható, mint világos társa. Úgyhogy most a hétvégi gombapaté is ebből készült. Általában többféle fajtát mixelek össze, de ahogy sejtettem, nem vette észre a család a változtatást. Amikor rozskenyérre kenték a krémes gombát, és rápakolták az uborkachutneyt, nem tűnt fel nekik a turpisság.

Gombapaté uborka-chutneyval recept

A házi paténak párja nincs. Sokszor próbálkoztam már bolti verziókkal, meg sem közelítik a mi kedvencünket. Ebből nagykanállal ken mindenki a kenyerére!Pár napja vettem egy nagy kosár szilvát, úgyhogy jövő héten nagy sütizést csapunk belőle. Addig is keverjük-kavarjuk a gombából készült különböző finomságokat!Gréti

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...