Az ősrégi levendula

Sok mindent köszönhetünk a rómaiaknak, például a csatornázást, a vízvezetéket és az utakat... de ki gondolta volna, hogy ezt a mesés, lila virágot is!

Levendula

Ők már az ókorban használták a levendulát szépségápolásra, gyógyításra, fertőzések megállítására, rovarriasztásra, és nekik köszönhetjük, hogy eljutott Európába! Na, de még mit köszönhetünk a rómaiaknak? Kihagyhatatlan videó következik!

De térjünk is vissza a sokoldalú levendulára! Amellett, hogy igazi csodaszer, nagyon finom, hihetetlenül jó illatú, és nem utolsósorban meseszép. Gyógy-, fűszer- és dísznövény is egyben, így aki teheti, ültessen a kertbe vagy egy kaspóba az erkélyre.

Használhatjuk aromaterápiás céllal: megnyugtat, ellazít, emellett kiegyensúlyozottá tesz. Alkalmazható fejfájás ellen, görcsoldóként, fertőtlenítőként, sőt nagyon hatékony a gyomor- és bélbántalmak kezelésében.

Jót tesz a hajkoronának, nyugtatja a bőrt, enyhíti a leégést, elűzi a molyokat, segíti az alvást. Jótékony hatásait szinte a végtelenségig sorolhatnánk. Akár külsőleg, akár belsőleg használjuk, igazi csodaszer szervezetünk számára.

Levendulás fürdőbonbon

Sokan legalább annyira idegenkednek az ízétől, mint a koriander – kissé szappanos – aromájától. De ez csak egy rossz beidegződés, ami talán azért alakult ki, mert számtalan kencéhez használják: szappanhoz, krémekhez, valamint a parfümök alapanyagául is szolgálnak lila virágai és illóolaja. Győzzük le ellenérzésünket, és tegyünk vele egy próbát!

Ehetjük sós és édes ételek fűszereként, de ihatjuk teaként vagy szörpként is. Egy egyszerű limonádét, süteményt, de még a francia lecsót (ratatouille) is feldobhatjuk vele. Kandírozhatjuk virágait, és ízesíthetünk vele kristálycukrot is!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk