Az ősrégi levendula

Sok mindent köszönhetünk a rómaiaknak, például a csatornázást, a vízvezetéket és az utakat... de ki gondolta volna, hogy ezt a mesés, lila virágot is!

Levendula

Ők már az ókorban használták a levendulát szépségápolásra, gyógyításra, fertőzések megállítására, rovarriasztásra, és nekik köszönhetjük, hogy eljutott Európába! Na, de még mit köszönhetünk a rómaiaknak? Kihagyhatatlan videó következik!

De térjünk is vissza a sokoldalú levendulára! Amellett, hogy igazi csodaszer, nagyon finom, hihetetlenül jó illatú, és nem utolsósorban meseszép. Gyógy-, fűszer- és dísznövény is egyben, így aki teheti, ültessen a kertbe vagy egy kaspóba az erkélyre.

Használhatjuk aromaterápiás céllal: megnyugtat, ellazít, emellett kiegyensúlyozottá tesz. Alkalmazható fejfájás ellen, görcsoldóként, fertőtlenítőként, sőt nagyon hatékony a gyomor- és bélbántalmak kezelésében.

Mézes-áfonyás levendula-sajttorta

Már régóta foglalkoztatott a levendula felhasználása süteményekben és egyéb édességekben, és most végre magam is elkészítettem egy ilyen finomságot. Megérte, nagyon finom lett, ...

Jót tesz a hajkoronának, nyugtatja a bőrt, enyhíti a leégést, elűzi a molyokat, segíti az alvást. Jótékony hatásait szinte a végtelenségig sorolhatnánk. Akár külsőleg, akár belsőleg használjuk, igazi csodaszer szervezetünk számára.

Levendulás fürdőbonbon

Sokan legalább annyira idegenkednek az ízétől, mint a koriander – kissé szappanos – aromájától. De ez csak egy rossz beidegződés, ami talán azért alakult ki, mert számtalan kencéhez használják: szappanhoz, krémekhez, valamint a parfümök alapanyagául is szolgálnak lila virágai és illóolaja. Győzzük le ellenérzésünket, és tegyünk vele egy próbát!

Levendulaszörp ahogy csiganyuci készíti

Levendula fesztiválon jártunk, ahol sikerült megkóstolnom a levendulaszörpöt... beleszerettem.:) "Szedd magad levendula" akció keretében sikeresen bezsákoltam levendulából. Alig vártam, ...

Ehetjük sós és édes ételek fűszereként, de ihatjuk teaként vagy szörpként is. Egy egyszerű limonádét, süteményt, de még a francia lecsót (ratatouille) is feldobhatjuk vele. Kandírozhatjuk virágait, és ízesíthetünk vele kristálycukrot is!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...