5 étel, ami ront a menstruációs fájdalmakon

A hónap nehéz napjain a nők gyakorta fordulnak fájdalomcsillapítókhoz és melegvizes palackhoz, hogy enyhítsék a menstruációval járó kellemetlenségeket. Most azonban egy orvostanhallgató – aki maga is gyakran küzd hasonló gondokkal – rámutatott: az étkezési szokások megváltoztatásával meg is lehet előzni a fájdalmakat.

A serdülőkorú nők 90%-át érintik menstruációs panaszok, de a felnőtt nők esetében is 84%-ban fordulnak elő görcsök, puffadás és hasi fájdalom. Egyeseknél ez annyira súlyos formában jelentkezik, hogy megnehezíti a mindennapi feladatok elvégzését is – ezért is pedzegetik egyre több helyen a menstruációs szabadság bevezetését. A Temple Egyetem philadelphiai Lewis Katz Orvostudományi Karának orvostanhallgatója, Serah Sannoh is azon nők közé tartozott, akik menstruációs panaszokkal éltek, éppen ezért kezdte el vizsgálni, hogy milyen életmódbeli változtatások segíthetnek a problémáján.

5 étel, ami ront a menstruációs fájdalmakon

A témával kapcsolatos szakirodalom átvizsgálása után rámutatott: az omega-3-zsírsavban gazdag ételek képesek csökkenteni a gyulladást, ami a havi fájdalmak elsőszámú okozója, míg az omega-6-ban gazdag étrend képes fokozni, segíteni a gyulladást.

Ez alapján pedig megállapította, hogy a lehető legjobb ételek a fájdalmak megelőzésére a vegán, illetve gyulladáscsökkentő alapanyagok, de persze bevethetünk néhány jól bevált házi praktikát is. Ugyanakkor a cukorban, feldolgozott élelmiszerekben, sóban, kávéban és állati húsban gazdag étrend elősegíti a problémákat.

Így, ha valaki ilyen gondokkal küzd, érdemes az alábbi élelmiszereket általánosságban kerülnie:

  • cukor
  • nátrium
  • kávé
  • feldolgozott élelmiszerek
  • húsok.

A helyes táplálkozás mellett segíthet a nehéz napokon az is, ha elegendő pihentető alvást adunk a szervezetünknek, ha igyekszünk lecsökkenteni a stressz-szintünket – például meditációval vagy jógával –, illetve ha a rendszeres testmozgást is az életünk részéve tesszük. Mindez ráadásul általánosságban is jót tesz a fizikai, lelki, valamint mentális egészségünknek – így már csak emiatt is megéri megfontolni ezeket a változtatásokat.

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több egészség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...