5 étel, ami ront a menstruációs fájdalmakon

A hónap nehéz napjain a nők gyakorta fordulnak fájdalomcsillapítókhoz és melegvizes palackhoz, hogy enyhítsék a menstruációval járó kellemetlenségeket. Most azonban egy orvostanhallgató – aki maga is gyakran küzd hasonló gondokkal – rámutatott: az étkezési szokások megváltoztatásával meg is lehet előzni a fájdalmakat.

A serdülőkorú nők 90%-át érintik menstruációs panaszok, de a felnőtt nők esetében is 84%-ban fordulnak elő görcsök, puffadás és hasi fájdalom. Egyeseknél ez annyira súlyos formában jelentkezik, hogy megnehezíti a mindennapi feladatok elvégzését is – ezért is pedzegetik egyre több helyen a menstruációs szabadság bevezetését. A Temple Egyetem philadelphiai Lewis Katz Orvostudományi Karának orvostanhallgatója, Serah Sannoh is azon nők közé tartozott, akik menstruációs panaszokkal éltek, éppen ezért kezdte el vizsgálni, hogy milyen életmódbeli változtatások segíthetnek a problémáján.

5 étel, ami ront a menstruációs fájdalmakon

A témával kapcsolatos szakirodalom átvizsgálása után rámutatott: az omega-3-zsírsavban gazdag ételek képesek csökkenteni a gyulladást, ami a havi fájdalmak elsőszámú okozója, míg az omega-6-ban gazdag étrend képes fokozni, segíteni a gyulladást.

Ez alapján pedig megállapította, hogy a lehető legjobb ételek a fájdalmak megelőzésére a vegán, illetve gyulladáscsökkentő alapanyagok, de persze bevethetünk néhány jól bevált házi praktikát is. Ugyanakkor a cukorban, feldolgozott élelmiszerekben, sóban, kávéban és állati húsban gazdag étrend elősegíti a problémákat.

Így, ha valaki ilyen gondokkal küzd, érdemes az alábbi élelmiszereket általánosságban kerülnie:

  • cukor
  • nátrium
  • kávé
  • feldolgozott élelmiszerek
  • húsok.

A helyes táplálkozás mellett segíthet a nehéz napokon az is, ha elegendő pihentető alvást adunk a szervezetünknek, ha igyekszünk lecsökkenteni a stressz-szintünket – például meditációval vagy jógával –, illetve ha a rendszeres testmozgást is az életünk részéve tesszük. Mindez ráadásul általánosságban is jót tesz a fizikai, lelki, valamint mentális egészségünknek – így már csak emiatt is megéri megfontolni ezeket a változtatásokat.

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több egészség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...