Manapság egyre több olyan konyhai eszköz létezik, mely megkönnyíti a főzést és a sütést. Ezek közé sorolhatóak a tapadásmentes bevonattal rendelkező serpenyők is. A termék nem véletlenül népszerű, hiszen lényegében bármit elkészíthetünk benne, és a mosogatásával sincsen semmilyen probléma, egy orvos azonban óva int attól, hogy ilyet használjunk a konyhában.
Dr. Poonam Desai amerikai háziorvos egy Instagram-posztban árulta el, hogy ő maga sem használ ilyet, és azt is elmondta, miért:
A karcos vagy töredezett tapadásmentes főzőedények miatt milliónyi mikroműanyag kerülhet az ételeinkbe. A mikroműanyagok az endokrin rendszert károsító anyagok, így a hormonális egyensúly zavarát és termékenységi problémákat okozhatnak, de még a rák kockázatát is növelhetik.
Az orvos szerint a kerámia serpenyők is veszélyesek lehetnek, ha megkarcolódnak, ugyanis általában egy alumínium réteg helyezkedik el a kerámia bevonat alatt, mely szintén sok problémát okozhat a szervezetbe kerülve.
Persze Dr. Poonam elárulta, hogy aki szereti ezeket az edényeket, továbbra is használja őket, de dobja ki, miután megkarcolódtak, ha pedig spórolna, részesítse előnyben az öntöttvas edényeket.
Ha más konyhai eszközökről is akarsz tudni néhány érdekességet: