A következőkben öt olyan étkezési szokást – és annak egészségügyi előnyeit – mutatjuk be, amelyeket mi magunk is felhasználhatunk a mindennapokban.
Olaszország
Köztudott, hogy Olaszországban a vacsora mellé szinte kötelezőként jár egy pohár bor is. Ezt érdemes nekünk is gyakorolni – természetesen a napi ajánlott mennyiséget betartva –, hiszen ezzel az étkezési szokással elvileg csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát.
Észak-Amerika
Az USA-n belül természetesen megoszlanak az étkezési szokások, így kifejezetten Kalifornia államot ajánljuk pozitív példaként. Az arany államban ugyanis az emberek elsősorban a helyileg termelt élelmiszereket fogyasztják – ezt pedig több okból is érdemes átvennünk.
Egyrészt azért, hogy támogassuk a helyi gazdaságokat, másrészt pedig azért, mert a gyümölcsök és zöldségek a leszedésük után fokozatosan kezdik elveszíteni a vitamintartalmukat, így minél hamarabb fogyasztjuk el azokat, annál jobb!
Mexikó
A mexikói kultúrában a nap fő étkezése a bőséges ebéd, amit ők almuerzónak hívnak. Ha szeretnénk elkerülni a súlygyarapodást, akkor érdemes nekünk is inkább nap közben több kalóriát bevinni, így elkerülhetjük, hogy lefekvés előtt együnk túl sokat.
Kína
Használjunk pálcikát! Ha nem tudunk vele enni, akkor is célszerű megtanulni, hiszen ezzel az evőeszközzel lassabban tudjuk magunkhoz venni az ételt. Ez pedig ahhoz vezet, hogy hamarabb érzünk telítettséget – hiszen az agyunkhoz később jut el az információ, mint az emésztőszervekhez –, és elkerülhetjük a felesleges kalóriabevitelt.
India
Ebben a különleges országban számos illatos, színes fűszert használnak a mindennapokban, amelyeket nekünk sem árthat megismerni. A kurkuma és a gyömbér például képes lejjebb tornászni a koleszterinszintet, de az indiai konyha egyik kedvencét, a nálunk is közkedvelt fokhagymát sem érdemes mellőzni, hiszen csökkenti a szívproblémák kockázatát.
Még több érdekes cikk: