Orosz rulett: White és Black Russian

Még mindig hideg van. Melegedjünk hát át a vodka, a kávélikőr és a tejszín mámorító keveréke segítségével!

Honnan jössz?

Ahogyan a tojás és a tyúk, a White Russian és a Black Russian sem tudja, melyikük volt előbb. Utóbbi viszont dokumentáltan a hard core hidegháborút indító 1949-ben született, a brüsszeli Hotel Metropole bárjában, Gustave Tops keze által. Hőseinknek annyi köze van az oroszokhoz, hogy elsődleges hatóanyaguk a vodka, Brüsszel már akkoriban is hemzsegett a kémektől, és ment a nagy félés a Szovjetuniótól. Egyszerűen elkészíthetőek akár otthon is, és csípős estéken jól átmelegítenek minket, kedvenc tigrisbőrünkön, norvég mintás pulóverünkben a kandalló előtt heverészve szívünk párjával, fenn, rönkházunkban, a hegytetőn. Vagy egy brüsszeli bárban EU-diplomatákkal a ciprusi helyzetről fecsegve, rálátással az Atomiumra. Vagy ahogy tetszik.

Ki vagy te?

Kezdjük a Black Russiannel. Az International Bartenders Association azaz az IBA szerint a hozzávalói a következőek:

  • 5 cl vodka
  • 2 cl kávélikőr
  • kockajég

Elkészítés

Néhány kockajéggel félig vagy tele töltött old fashioned pohárba töltjük a hozzávalókat. Óvatosan összekeverjük. Kész.

{ GALÉRIA = title:White%20Russian%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6 }

Folytassuk a White Russiannel, az IBA így keveri:

Elkészítés

Jéggel telt old fashioned poharunkba ismét beletöltjük a vodkát és a kávélikőrt, ha akarjuk, próbáljuk rétegelni, de akár össze is keverhetjük. Óvatosan a tetejére öntjük a tejszínt. Vagy így, vagy összekeverve szervírozzuk, persze vastag szívószállal, hadd fogyjon.

  • Javasolt vodka: Russian Standard. Már csak azért is, mert a periódusos rendszer atyja, Mengyelejev által meghatározott arányok szerint készül, innen jön a neve.
  • Javasolt kávélikőr: Kahlúa, ami ma a világon már legtöbb helyen a kávélikőr szinonimája, pedig messze-messze nem az egyetlen.
  • Javasolt tejszín: Berchtesgardener Land 32% biotejszín, vagy akinek drótja van valami jó termelőhöz, akkor az.

Black or White?

Megjegyeznénk, hogy mindkét italt ér elkészíteni egyenlő, 1:2–1:2, illetve 1:3–1:3–1:3 arányban is. A tejszínt szintén szabad shakelni vagy turmixolni és így könnyebb, habosabb állaggal dolgozni: jobban rétegelhetünk, figurázhatunk vele, még haborrot is csinálhatunk magunknak. Tapasztalt baristák szívecskét is tehetnek a tetejére kakaóporból. Amúgy mindkét ital valóban melegen ajánlott azzal, hogy a Black Russian nyilván karcosabb, valamivel férfiasabb élmény, míg a White Russian a tejszínes kevert italok minden attribútumával bír, nevezetesen: nagyon kellemes, istenien csúszik, felvidít, endorfint szabadít fel, de rendkívül becsapós és akkor nincs kegyelem. Tartsuk meg a max. 3-at itt is, ha kérhetem, ne úgy, mint Jeff Bridges a Nagy Lebowski Tökijeként.

Néhány irtó fincsi variáció különböző alkalmakra

Black Russian

  • Black Magic: egy pár csepp citrom bele és citromkarika a pohárra. A Kajmán-szigetekre, miután felvettük a pénzt.
  • Dirty Black Russian: Hosszú pohár+kóla. Ha mondjuk Hells Angels motorosok társaságában szottyanna kedvünk titokban koktélozgatni.
  • Irish Russian: öntsünk rá egy kis Guinness-t, persze ízlés szerint. Szt. Patrik-napon fogyasztva ír császárrá koronáznak érte.

White Russian

  • White Cuban, Hungarian stb: rummal készül vodka helyett, és így tovább, de ennyi erővel tényleg lehetne akkor már magyar verziója is valami passzoló ízű pálinkából. Mit szólnának egy jó szatmári szilvához?
  • Blind Russian: a tejszínt Baileys-zel vagy más tejszínes likőrrel helyettesítjük és szép lassan fény kapunk, amitől elvakulunk.
  • Anna Kournikova: ezt önökre bízom, tényleg van.

Na zdarovje! Vigyázzanak, mert az alkohol veszélyes üzem! Óvatosan, ésszel, mértékkel!

A fotók a The Barban készültek, köszönjük Tüke Péter mixernek a segítséget!

Italszeretettel: Al

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...