Orosz rulett: White és Black Russian

Még mindig hideg van. Melegedjünk hát át a vodka, a kávélikőr és a tejszín mámorító keveréke segítségével!

Honnan jössz?

Ahogyan a tojás és a tyúk, a White Russian és a Black Russian sem tudja, melyikük volt előbb. Utóbbi viszont dokumentáltan a hard core hidegháborút indító 1949-ben született, a brüsszeli Hotel Metropole bárjában, Gustave Tops keze által. Hőseinknek annyi köze van az oroszokhoz, hogy elsődleges hatóanyaguk a vodka, Brüsszel már akkoriban is hemzsegett a kémektől, és ment a nagy félés a Szovjetuniótól. Egyszerűen elkészíthetőek akár otthon is, és csípős estéken jól átmelegítenek minket, kedvenc tigrisbőrünkön, norvég mintás pulóverünkben a kandalló előtt heverészve szívünk párjával, fenn, rönkházunkban, a hegytetőn. Vagy egy brüsszeli bárban EU-diplomatákkal a ciprusi helyzetről fecsegve, rálátással az Atomiumra. Vagy ahogy tetszik.

Ki vagy te?

Kezdjük a Black Russiannel. Az International Bartenders Association azaz az IBA szerint a hozzávalói a következőek:

  • 5 cl vodka
  • 2 cl kávélikőr
  • kockajég

Elkészítés

Néhány kockajéggel félig vagy tele töltött old fashioned pohárba töltjük a hozzávalókat. Óvatosan összekeverjük. Kész.

{ GALÉRIA = title:White%20Russian%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6 }

Folytassuk a White Russiannel, az IBA így keveri:

Elkészítés

Jéggel telt old fashioned poharunkba ismét beletöltjük a vodkát és a kávélikőrt, ha akarjuk, próbáljuk rétegelni, de akár össze is keverhetjük. Óvatosan a tetejére öntjük a tejszínt. Vagy így, vagy összekeverve szervírozzuk, persze vastag szívószállal, hadd fogyjon.

  • Javasolt vodka: Russian Standard. Már csak azért is, mert a periódusos rendszer atyja, Mengyelejev által meghatározott arányok szerint készül, innen jön a neve.
  • Javasolt kávélikőr: Kahlúa, ami ma a világon már legtöbb helyen a kávélikőr szinonimája, pedig messze-messze nem az egyetlen.
  • Javasolt tejszín: Berchtesgardener Land 32% biotejszín, vagy akinek drótja van valami jó termelőhöz, akkor az.

Black or White?

Megjegyeznénk, hogy mindkét italt ér elkészíteni egyenlő, 1:2–1:2, illetve 1:3–1:3–1:3 arányban is. A tejszínt szintén szabad shakelni vagy turmixolni és így könnyebb, habosabb állaggal dolgozni: jobban rétegelhetünk, figurázhatunk vele, még haborrot is csinálhatunk magunknak. Tapasztalt baristák szívecskét is tehetnek a tetejére kakaóporból. Amúgy mindkét ital valóban melegen ajánlott azzal, hogy a Black Russian nyilván karcosabb, valamivel férfiasabb élmény, míg a White Russian a tejszínes kevert italok minden attribútumával bír, nevezetesen: nagyon kellemes, istenien csúszik, felvidít, endorfint szabadít fel, de rendkívül becsapós és akkor nincs kegyelem. Tartsuk meg a max. 3-at itt is, ha kérhetem, ne úgy, mint Jeff Bridges a Nagy Lebowski Tökijeként.

Néhány irtó fincsi variáció különböző alkalmakra

Black Russian

  • Black Magic: egy pár csepp citrom bele és citromkarika a pohárra. A Kajmán-szigetekre, miután felvettük a pénzt.
  • Dirty Black Russian: Hosszú pohár+kóla. Ha mondjuk Hells Angels motorosok társaságában szottyanna kedvünk titokban koktélozgatni.
  • Irish Russian: öntsünk rá egy kis Guinness-t, persze ízlés szerint. Szt. Patrik-napon fogyasztva ír császárrá koronáznak érte.

White Russian

  • White Cuban, Hungarian stb: rummal készül vodka helyett, és így tovább, de ennyi erővel tényleg lehetne akkor már magyar verziója is valami passzoló ízű pálinkából. Mit szólnának egy jó szatmári szilvához?
  • Blind Russian: a tejszínt Baileys-zel vagy más tejszínes likőrrel helyettesítjük és szép lassan fény kapunk, amitől elvakulunk.
  • Anna Kournikova: ezt önökre bízom, tényleg van.

Na zdarovje! Vigyázzanak, mert az alkohol veszélyes üzem! Óvatosan, ésszel, mértékkel!

A fotók a The Barban készültek, köszönjük Tüke Péter mixernek a segítséget!

Italszeretettel: Al

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...