Öröm nézni, ahogy ez a 90 éves bölcs japán séf angolnát készít

Csodálatos nézni ezt az idős mesterséfet, aki Japán egyik kedvelt alapanyagát, az angolnát kezeli, és úgy bánik vele, mint a hímes tojással. Éljen az alázat!

Kanejiro Kanemoto, az ötödik generációs japán séf és étteremtulajdonos a kabayaki nevezetű különlegesség mestere - ez nem más, mint egy angolnából készült fogás, amire az étterem specializálódott.

Gyönyörű videóban mutatja meg, hogyan készül. NÉZZÉTEK!

Az angolna Japán csirkéje

Az angolna (japánul unagi) húsát amúgy Japánban nagyon régóta fogyasztják, a mester elmondása alapján húsa rögtön elolvad az ember szájában, és csak egy rá jellemző, isteni ízt hagy maga után. Nagyon elegáns, kifinomult fogásnak számít.

"Olyan könnyű, mintha semmit se ettünk volna, mégis irtó gazdag íze van."

Japán folyói bővelkednek angolnában, nagyon népszerű alapanyag - régebben a sertés- és marhahúshoz amúgy is nehezen jutottak hozzá a szigetországban, így az angolna maradt, mint tápláló, zsírdús húsféle.

Ajánló japán ételeinkből:

Tamagoyaki - japán omlett

A tamagoyaki (vagy dashimaki), vagyis japán omlett tipikus alkotóeleme egy igazi „obento”-nak, azaz egy több fogásból összeállított japán ebédnek, amit a szerencsések ebédre visznek ...

Pihe-puha japán sajttorta

Pihe-puha, habkönnyű, és az egész világ megbolondul érte.  Igen, ez a japán sajttorta, amihez nem árt, ha van otthon néhány tyúkja az embernek. :)

Hogy melyik a legfinomabb angolna?

Az, amelyiknek kis feje van és kicsit dundi, de igencsak hosszú teste. Megfogni nagyon nehézkes, mivel kicsúszik az ember kezéből, és kés sem akármilyen kell hozzá, hanem az úgynevezett unagi-bocho, azaz a hivatalos angolnakés.

A vágás mikéntjét elleshetjük a mestertől:

1. először felnyitja az állat testét

2. kiveszi a nagyobb csontokat

4. apró fanyársakra húzza a színhúst

5. úgynevezett 'binchotan' faszénen megsüti

6. a grillezés során isteni füstös aromát kap a hús, jellegzetes halíze pedig eltűnik, és az umami-hatás is előjön

7. ezután egy fa párolóedényben megszabadítják a felesleges zsírrétegtől (kb. 1 órán át)

8. szójaszószba és mirinbe (magas cukortartalmú rizsbor és ételízesítő) mártják

8. tovább grillezik, így válik vajpuhává és tökéletesen omlóssá.

Csodálatos a videó, érdemes végignézni!

"Úgy vélem, hogy a kifinomult, magas minőségű szakértelem az, ami a híres japán 'omotenashi", azaz vendéglátás lényege" - vallja a mester, aki legalább 100 éves koráig tervezi, hogy folytatja, amit elkezdett.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...