Az örök dilemma: adjunk, vagy ne adjunk borravalót, amikor elvitelre kérünk ételt?

A borravalóadás állandó vita tárgya. Különösen nagy a dilemma akkor, ha befutunk egy étterembe, ahol csak elvitelre kérünk ételt. Kell ilyenkor jattot adni?

A minap belefutottam egy angol cikkbe, ami a borravalóadás örök dilemmáját feszegeti. Mikor és mennyit adjunk? Én például az étteremben általában 10%-os jattot adok. Ha nagyon meg vagyok elégedve a kiszolgálással, akkor ennél többet is szoktam, ha pedig nagyon nem tetszett a hely és a kiszolgálás, akkor egyáltalán nem adok borravalót. Szerencsére ez ritkán fordul elő. A futár is mindig kap tőlem egy kis pluszpénzt - ha nem két órát késik az étellel. De mi a helyzet, ha bemegyünk egy étterembe vagy büfébe, és elvitelre kérjük az ebédünket? Ez még nekem is nagy dilemma...

Általában ilyenkor is szoktam némi borravalót adni, de nem figyelem, hogy mennyit, körülbelül 10-50 forint közöttmozoghat az összeg. Pedig, ha jobban belegondolunk, akkor nem kapunk semmilyen plusz szolgáltatást ilyenkor.

Ha otthon főznél valamit:

Murai leves

Finom, laktató leves. Nevét onnan kapta, hogy a Mura mellett lakunk. És vinni akartam a nevét.

Tejfölös borjúraguleves

Egy leves, ami a leghidegebb napokon is felmelegít. Aki szereti a leveseket és szeret új recepteket kipróbálni, annak ajánlom csak igazán. Nálunk gyakran kerül az asztalra, és nagy ...

Megkérdeztem a kollégákat is, szoktak-e jattot hagyni, ha elvitelre kérik az ételt. A szerkesztőség abszolút két táborra oszlott, az egyik szokott adni, de nem nézi, hogy mennyit, általában csak otthagy valamennyit, ahogy én is teszem. A másik tábor viszont nem szokott borravalót hagyni, mert szerintük ilyen esetekben nem indokolt, mivel nem kapunk többletszolgáltatást. Abban viszont egyetértett mindegyikünk, hogy ha étteremben eszünk vagy házhoz rendelünk, akkor illik adni valamennyit.

A dilemma tehát továbbra is fennáll. Nincs a kérdésre jó vagy rossz válasz, mindenki a saját belátása szerint döntheti el, akar vagy tud-e jattot adni.

{SZAVAZAS}

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...