Az örök dilemma: adjunk, vagy ne adjunk borravalót, amikor elvitelre kérünk ételt?

A borravalóadás állandó vita tárgya. Különösen nagy a dilemma akkor, ha befutunk egy étterembe, ahol csak elvitelre kérünk ételt. Kell ilyenkor jattot adni?

A minap belefutottam egy angol cikkbe, ami a borravalóadás örök dilemmáját feszegeti. Mikor és mennyit adjunk? Én például az étteremben általában 10%-os jattot adok. Ha nagyon meg vagyok elégedve a kiszolgálással, akkor ennél többet is szoktam, ha pedig nagyon nem tetszett a hely és a kiszolgálás, akkor egyáltalán nem adok borravalót. Szerencsére ez ritkán fordul elő. A futár is mindig kap tőlem egy kis pluszpénzt - ha nem két órát késik az étellel. De mi a helyzet, ha bemegyünk egy étterembe vagy büfébe, és elvitelre kérjük az ebédünket? Ez még nekem is nagy dilemma...

Általában ilyenkor is szoktam némi borravalót adni, de nem figyelem, hogy mennyit, körülbelül 10-50 forint közöttmozoghat az összeg. Pedig, ha jobban belegondolunk, akkor nem kapunk semmilyen plusz szolgáltatást ilyenkor.

Ha otthon főznél valamit:

Megkérdeztem a kollégákat is, szoktak-e jattot hagyni, ha elvitelre kérik az ételt. A szerkesztőség abszolút két táborra oszlott, az egyik szokott adni, de nem nézi, hogy mennyit, általában csak otthagy valamennyit, ahogy én is teszem. A másik tábor viszont nem szokott borravalót hagyni, mert szerintük ilyen esetekben nem indokolt, mivel nem kapunk többletszolgáltatást. Abban viszont egyetértett mindegyikünk, hogy ha étteremben eszünk vagy házhoz rendelünk, akkor illik adni valamennyit.

A dilemma tehát továbbra is fennáll. Nincs a kérdésre jó vagy rossz válasz, mindenki a saját belátása szerint döntheti el, akar vagy tud-e jattot adni.

{SZAVAZAS}

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek