Az örök befutó: a mediterrán diéta

Napsütés, ódon házak, dallamos beszéd és nevetés, friss színek, illatok, lassúság - nekem ezek jutnak eszembe, ha a déli országokra gondolok. Na meg az egészséges étrend.

A táplálkozás terén kevés dolog maradt, amiben szinte teljes az összhang a különböző nézetek terén. Ez alól ritka kivétel az érzéki örömökkel is kecsegtető mediterrán diéta, amely sokkal inkább egy életmód, mint egy betegség vagy fogyni vágyás idején követendő szabályrendszer. Ahogy a nevéből is kiderül, a déli országok tudhatják magukénak: az ottani klímának, környezetnek megfelelő ételeket és italokat öleli fel, melyeknek számos jótékony egészségvédő hatása ismert.

Kutatások bizonyítják, hogy a mediterrán jellegű étrend nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek (például magas vérnyomás, érszűkület, infarktus) ellen véd, de egyes daganatos betegségekkel szemben is. Gondoltad volna például, hogy a rendszeres paradicsomevés (a benne található likopin révén) csökkenti a prosztatarák kockázatát? Ráadásul a likopin felszívódása a főzés hatására még jobb lesz, így a sűrű és zamatos paradicsomleves vagy egy mennyei pizzaszósz e tekintetben kedvezőbb a nyers paradicsomnál. Máris szimpatikusabb lett az olasz konyha!

Olvastad már?

A paradicsom titokzatos összetevője

Minestrone nyári olasz zöldségleves

Könnyű nyári leves, friss zöldségekből. Az alap a sárgarépa, zeller, káposzta és cukkini, a többit variálom, aszerint, hogy mi van szezonálisan. Télen zellerszárat és fejtett babot ...

Spagetti paradicsomos húsgombóccal

Számtalan Woody Allen film közül a Süti nem süti az egyik kedvencem, mert hihetetlenül vicces karakterekkel, számtalan remek sütivel és tésztával van ellátva. A pár minden este együtt ...

De itt álljunk meg egy pillanatra! Vajon valóban az olaszoké-e a dicsőség a mediterrán diéta „kitalálásáért”?

A válasz: a mediterrán étrend gyűjtőfogalom, amelyet Ancel Keys amerikai tudós az 1950-es években alkotott a Földközi-tenger térségében élő népek hagyományos étkezésére. Bár a déli népek étrendjének egyes elemei különböznek, közös vonásaik révén mégis egységesen megkapták a mediterrán jelzőt.

Melyek ezek a közös vonások?

A mediterrán diéta alapjai:

  • az étkezések alapját a teljes őrlésű gabonafélék, burgonya, zöldségek, gyümölcsök valamint hüvelyesek alkotják,
  • friss, helybéli, szezonális összetevőket használnak: gyümölcsöt, zöldséget, fűszernövényeket (ez azzal is jár, hogy a sóval óvatosabban bánnak)
  • gyakran kerülnek tengeri halak a tányérra (makréla, hering, lazac, tonhal)
  • a soványabb, fehér húsokat (például baromfi) előnyben részesítik a vörös húsokkal (sertés, marha) szemben,
  • ritkábban választják a zsíros tejtermékeket,
  • jó minőségű olívaolajjal főznek hidegen, melegen (tehát a sansa, pomace nem védi a szíved, sőt),
  • az olajos magvak és egyéb növényi olajok gyakori összetevői a menünek,
  • édesség gyanánt főleg aszalt gyümölcsöket, gyümölcsleveseket, teljes kiőrlésű lisztből készült süteményeket esznek (vagyis: kevesebb cukrot használnak)
  • szeretik a vörösbort, igen ám, de ezt is csak módjával és a jobbik fajtából.

A fentiek mellett a mediterrán diétának az aktív életmód, valamint az egészséges társas és lelki tényezők is elengedhetetlen kellékei. A tánc öröme, a napközbeni sziesztázás, a közös étkezések, a sok beszélgetés (akár kicsit hangosabban is) mind-mind hozzájárulnak a déliek derűjéhez, egészségéhez.

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a globalizáció azért sokat rontott a helyzeten, és délen sem minden fenékig tejfel - a gyorséttermek elterjedése, a nyugati rohanó, stresszes életmód és a túlevés, kevés mozgás a mediterrán térség lakóit sem kerülte el. Emiatt a mediterrán diéta is kicsit inkább eszme, mint valóság. De törekedni mindig érdemes rá!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...