Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Májushoz képest pedig az árak júniusban átlagosan 0,4 százalékkal nőttek, csak úgy, mint egy hónappal korábban. Az első féléves infláció 3,4 százalékos volt, a maginfláció 4 százalék maradt - közölte a KSH.
Az előző év júniusához viszonyítva az élelmiszerek 7,8 százalékkal drágultak:
ezen belül a párizsi, kolbász ára 20,5 százalékkal, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,1, a sertéshúsé 17,0, a cukoré 14,2, a szalámié, szárazkolbászé és sonkáé 10,8 százalékkal lett magasabb.
Egy hónap alatt az élelmiszerek ára 0,6 százalékkal csökkent, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs ) 3,2 százalékkal, a tej 1,7, a párizsi, kolbász 1,4, a baromfihús pedig 1,3 százalékkal lett olcsóbb.A KSH az inflációs adatok mellett közleményben összegezte a koronavírus-járvány hatását a fogyasztóiár-index számítására. Azt írta, hogy a járvány a fogyasztói árak gyűjtését és a fogyasztóiár-index számítását is befolyásolja, a megnövekedett egészségügyi kockázatok miatt a megszokott helyszíni összeírásra nincs lehetőség, ezért ebben a helyzetben alternatív árösszeírási módszerek (internetes gyűjtés, telefonos, illetve e-mailes felkeresés) alkalmazása szükséges.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Júliustól megváltozik a zöldség-gyümölcs árusítása a magyar boltokban
Július 15-től minden magyar szupermarketet és élelmiszerüzletet érintő változás lép életbe, a zöldség- és gyümölcsárukon ugyanis kötelező lesz megjelölni a származási helyet.
NosaltyA Nébihet kérdeztük: hogyan vásároljunk most a piacon a legbiztonságosabban?
Te is tartasz a piacokon vásárlástól? Megkérdeztük a NÉBIH-et, milyen alapvető szabályok vonatkoznak az árusokra a piacokon, és hogy nagyobb veszéllyel vásárolunk-e idén.
Országh KittiHogyan tovább? Utánajártunk, hogy élik túl a koronavírust a termelők...
A koronavírus-járvány komoly feladat elé állított számos iparágat, így mi most annak jártunk utána, hogyan reagáltak a veszélyhelyzetre a termelők, az eladók és a piacok.
NosaltyHogyan tovább? Körkép: így élnek túl és kezdik újra a...
Az enyhítéseknek köszönhetően sorra nyitnak újra az ország éttermei, de hogyan vészelték át az elmúlt időszakot, és hova tovább? Íme 2 részes sorozatunk első felvonása.
NosaltyCímlapkép: Getty Images