3 aprócska trükk, hogy sokáig friss maradjon otthon az orgonád

Ha dobogó szívvel gyűjtöd magad köré májusban az orgonát, és sokáig élveznéd az illatát otthon is, segítünk, hogyan hosszabbíthatod meg élettartamát!

Olyan kertben nőttem fel, amit minden irányból óriás orgonabokrok határoltak, és minden külön területet sövénynek nevelt orgona választott el. Így a tavasz igazi berobbanása – na meg az anyák napja – egyet jelent(ett) az orgona illatával, ami májusban belengte az egész kertet és a lakást is.

Ehhez képest a mostani otthonom kertjében egy szál orgona sem volt, amikor ideköltöztünk. Meg voltam döbbenve.

Trükkök, hogy sokáig friss maradjon otthon az orgonád

Kert orgona nélkül?!

Azóta hoztunk, ültettünk, nevelgetjük, de még sok idő kell a megszokott virágillathoz. Idén pedig, bár a neve nem véletlenül májusi orgona, nemhogy virágzik, de már elhervadt virágokat is látni a naposabb kertekben. Tehát gyorsan szedjünk egy csokorra valót, amíg még lehet!

A nemesített, dús virágzatú, különleges színű fajták illatosabbak, de sajnos ezek sem maradnak meg sokáig a vázában.

Van viszont néhány trükk, amivel meghosszabbíthatjuk az életüket:

  • a leszedett ágról a lehető legtöbb zöld levelet távolítsuk el, ezek ne lógjanak bele a vízbe sem
  • a szárak végét kalapáccsal törjük meg, hogy nagyobb felületen szívhassák fel a virágok a vizet
  • rendszeresen cseréljük alatta a vizet, ilyenkor mindig vágjunk a szárából, és újra kalapáljuk meg

Vannak, akik a kis sóra, mások a cukros vízre esküdnek. Nektek van más trükkötök az orgona tartósítására?


Még több növényes kontent itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...