A lengyel Food Fakty Portal cikke szerint az egyik legtöbbször hamisított fűszer az oregánó, de ezen kívül más növényeket is előszeretettel adnak el másnak, mint amik valójában. Mint mondják, folyamatosan próbálják a hatóságok kiszúrni a hamisítványokat, de fontos, hogy mi, fogyasztók is figyeljünk arra, milyen fűszert vásárolunk.
Miért pont az oregánó?
Az oregánónak számos egészségügyi hatása van, melyet nemcsak a konyhában tud kamatoztatni, hanem a különböző kozmetikumokban és a gyógyászatban is.
Remek gyulladásgátló, parazita-, gomba- és vírusellenes, továbbá antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és kiváló hatással van a májra.
Éppen ezen tulajdonsága miatt fordulhat elő az, hogy szívesen hamisítják.
A cikk alapján az oregánót a legtöbb esetben mirtusz-, olajfa-, babér-, mogyoró- és majoránnalevéllel, illetve sóskával vagy kakukkfűvel helyettesítik. Ha nem szeretnénk tehát a csalók áldozatává válni, a legjobb, ha odafigyelünk arra, hogy megbízható forrásból származzon a fűszerünk, lehetőleg valamelyik ismert márkától.
További gasztrotartalmat itt találsz: