A Műhely, amely az Onyx Alkotói Közösség kreatív tere, 2022. januárjában nyitotta meg kapuit. Itt mutatjuk be azokat a kísérleti stádiumbán lévő fogásokat, melyeket a megújuló ONYX étterem számára fejlesztünk le. A kísérletezésbe és a tálalóeszközök fejlesztésébe vendégeink nemcsak bepillantást nyerhetnek, de részeseivé is válnak az alkotói folyamatnak. Visszajelzéseik segítségével tökéletesítjük ételeinket, miközben közelebbről is megismerhetnek minket és betekinthetnek a kulisszák mögé a közvetlen hangulatú közösségi vacsoraesték alkalmával, ahol egy nagy, 16 fős asztal körül foglalhatnak helyet a vendégek a Műhelyben.
A Műhely és a jövőbeli ONYX célja egy olyan magyar konyha bemutatása, ami a művészet, a tudomány és a gasztronómia összefonódásán alapszik, magyar alapanyagokat használ és működésének minden lehetséges aspektusában szem előtt tartja a fenntarthatóságot.
Csak akkor tudunk felelősségteljesen működni, ha figyelembe vesszük a környezetre gyakorolt hatásunkat. Ennek érdekében figyelembe vesszük a termékek és alapanyagok teljes életciklusa során keletkezett kibocsátást, a működéshez szükséges energiafelhasználást, a munkavállalók ingázásához köthető kibocsátást, a környezetbarát tisztítószerek használatát és a fogyasztók bevonását. Fenntarthatósági stratégiát dolgozunk ki, melyhez felmérjük azoknak a területeknek a fenntarthatósági aspektusait, amelyek meghatározzák a Műhely működését.
Zacc Menü
Számunkra különösen kedves az idei Gourmet fesztivál tematikája, az örökség, amely alkamat ad arra, hogy múltunk mellett bemutassuk a jövőnket is!
Az Onyx a Gerbeaud csoport tagja és helyileg is a Gerbeaud házban található, így az étterem 15 éves múltja szorosan összefonódik a Gerbeaud-val.
A Gerbeaud kávéház öröksége számunkra a kávéhoz fűződő hagyományokban rejlik. A Műhely, az Onyx előszobája most ezt az örökséget dolgozza fel és hozza el a fesztiválra. A kávézaccnak így egy olyan körforgását és felhasználását valósítjuk most meg, amely megjelink nemcsak ételeinkben, de az újrahasznosított tálalóeszközeinkben is, amik a Gerbeaud-ban keletkezett zaccból készülnek külön erre az alkalomra.
A kávézaccon termesztettünk laskagombát a Gombajóval Budafokon, amiből a Betakarítás előételünk készül. A Feldolgozás főétel pecsenyelevét Gerbeaud kávéval ízesítettük és desszertünk, az Áztatás piskótáját rumos kávézacckivonatban áztattuk. Végül pedig, de nem utolsó sorban a Woplával közösen fejlesztettünk kávézaccunkból 100 %-ban lebomló tálakat, amelyekben a Gourmet fesztiválon kínáljuk ételeinket. A zacc útját végül egy komposztálóban fejezi majd be, amit a fesztiválra is magunkkal hozunk!
A kávé aromatérképe alapján készültek ételeink, melyekre egy sorozatként tekintünk. A kávéházból örökölt fagylaltoskanállal tálalunk, ezért mindegyik fogás gombóc formájú, amik a zaccból készült félgömb alakú tálkákban teljesednek ki.
Zacc menü:
Betakarítás: zaccon termesztett laska, shimeji, csiperke, zeller, citromfű
Feldolgozás: Zichy wagyu comb, ánizsos sárgarépapüré, sós citrom, kávés pecsenyelé
Áztatás: melaszos piskóta, citrusos zacclikőr, fehér kávéfagylalt
Találkozz az Onyx Alkotói Közösséggel
Az Onyx teljes átalakuláson ment keresztül az elmúlt 2 év során, amit Metamorfózisnak neveztünk el. Számunka az idei fesztivál remek lehetőség, hogy megismerje a szélesebb közönség is azt az utat, amit idáig bejártunk és bemutassuk a Műhelyt és az Onyx Alkotói Közösséget és terveinket és következő eseményeinket amelyekkel a nyár folyamán készülünk.
Fotók és címlapkép: Onyx