Bemutatkozik az ONYX Alkotói Közössége, ismerjétek meg őket

Az ONYX elmúlt 14 éve már történelem, megannyi tapasztalat, sikerélmény és küzdelem árán teremtették meg azt a két Michelin-csillagos éttermet, amely nemzetközi színtéren is ismert és magasan jegyzett. Most azonban belevágnak egy fejezetbe.

Az utóbbi évek alatt világossá vált az ONYX tulajdonosai számára, hogy a régi működési rendszer nem fenntartható, legalábbis nem ugyanolyan formában, különösen, ha még magasabb célok felé törnek.

Az új megalkotásához és a következő szint eléréséhez, a filozófia, a munkafolyamatok és az enteriőr egyaránt átalakítást igényeltek. A változás és a fenntarthatóság szükségszerűsége már 2019 nyarán megszületett Niszkács Anna ügyvezető-igazgató fejében, melyre Fekete Marcell stratégiai igazgató adta válaszként az Alkotói Közösség és a Metamorfózis gondolatát.

Onyx Alkotói Közösség

Az ONYX Metamorfózis, vagyis az étterem teljes reformálása 2020 végén az Utolsó vacsora eseménnyel vette kezdetét, majd várhatóan 2022 tavaszán fejeződik be az Első vacsorával és az új ONYX megnyitásával. Addig is, az átalakulás mérföldköveinél szervezett formabontó eseményeken – mint amilyen a Sitt, a Dekonstrukció és a Relikvia voltak – a nagyközönség is betekintést nyerhet a folyamatba.

Az étterem célja egy olyan progresszív magyar konyha bemutatása, ami a művészet, a tudomány és a gasztronómia összefonódásán alapszik. Ehhez olyan működési modellt alakítottak ki, ahol a csapat tagjai nyitottan, bátran állhatnak hozzá az alkotás folyamatához és ahol a közös identitásban megjelenhet az egyén is.

Közösség

Az idei év elején létrejött az a „Közösség”, akik értik és érzik ennek az újfajta megközelítésnek a lényegét, jól működik közöttük a kémia, így a különböző területek és alkotóik folyamatos kölcsönhatásba kerülnek egymással. 11 szakember, 11 sajátos karakter, ez az ONYX Alkotói Közössége.

Ezzel a modellel az ONYX kísérletet tesz egy demokratikusabb, inkluzívabb rendszer felállítására. A Közösség külön divíziókban is dolgozik, ugyanakkor az alkotói napokon workshop-szerűen, együtt meghatározott programterv mentén halad, ahol rendre átfedésbe kerül a kreatív tervezői folyamat, azaz a design thinking és a gasztronómia.

A lényeg az együtt gondolkodás, az egymásra való reflektálás és a közös teremtés lehetősége. Ebből kifolyólag az egyik legfontosabb változás az, hogy minden döntést szavazás útján hoznak meg.

Az elmúlt egy év a megfelelő csapattagok kiválasztásáról és a működési modell fejlesztéséről szólt. A csapatot végül 11 fő alkotja: Niszkács Anna ügyvezető igazgató-tulajdonos, Fekete Marcell stratégiai igazgató, Horváth Ákos operatív séf, Tóth Ágnes logisztikai séf, Borsos Zsuzsanna cukrász séf, Várvizi Péter kutató séf, Sallay Balázs étteremvezető, Angerman László Öcsi sommelier, Salfai-Kovács Gergely beszerzési vezető, Merkl Márta food design kutató,  valamint Góg Angéla DLA művészeti vezető és food designer és kutyusa Mustár, aki minden alkotói napon részt vesz ezért a csapat tiszteletbeli tagja lett. Feladatuk, hogy különböző háttérrel és tapasztalatokkal felvértezve egymástól gyűjtsenek inspirációkat, megtervezzék, leteszteljék és megvalósítsák mindazt, amit az új ONYX jelent.

Dekonstrukció vacsora a lebontott Onyx falai között

A fentiekhez szükség van egy alkotói térre is – ez lesz az ONYX MŰHELY, ahol az ételek kikísérletezése és a tálalóeszközök prototípusainak fejlesztése történik. Emellett helyszínéül szolgál különböző workshopoknak és annak a szakkönyvtárnak, amellyel a jövő fiatal gasztronómiai szakembereit szeretnék támogatni, saját edukációjuk mellett. A 2021 őszén nyitó MŰHELY heti 3-4 napon kínál majd azok számára élményt, akik a kísérleti konyhában tervezett ételek kóstolásán túl kíváncsiak a színfalak mögötti, alkotói folyamatokra is. Az új ONYX étterem pedig várhatóan 2022 tavaszán nyitja meg a kapuit, de időközben számtalan programmal készülnek, emellett együttműködnek a Moholy-Nagy Művészeti, - és a Corvinus Egyetemmel is. A Közösség tagjait részletesebben, egyenként is bemutatjuk hamarosan.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...