Omlós citromos keksz

Váratlan vendégek érkeznek? Hirtelen kell összedobni valamit? Itt van a tökéletes recept, ami még gyorsabban elkészül, ha kiskuktákat fogadunk magunk mellé!

Együttes erővel facsarjuk a citromokat

Mindenki járt már úgy, hogy váratlanul meglepetés vendégek állítottak be vagy barátok jöttek át, de nem volt otthon semmi harapnivaló, amivel megkínálhatnánk őket. Ilyenkor vagy leszaladok a boltba és vásárolok néhány olyan alapanyagot, amiből hipp-hopp összedobható egy hidegtál, de ha erre sincs idő, akkor ennek az omlós keksznek a receptjét veszem elő.

A jó recept alapja a pontos mértékegység!

Én magam is egyik barátomnál kóstoltam először és annyira ízlett mindenkinek, hogy másnap rögtön meg is szereztem a leírását és azóta (kisebb módosításokkal) rendszeresen készítem. Megfelelően tárolva – dobozban, lezárva – több napig megőrzi az állagát és ugyanolyan finom, mintha nemrég vettük volna ki a sütőből.

Dolgos kezek

Az a nagyszerű benne, hogy általában mindig minden van otthon hozzá, sőt ízesíteni bármivel lehet. Az alaptésztába keverhetünk szárított gyümölcsöket, csokipasztillát, de én már sütöttem levendulával is. Érdemes elmenteni a receptet, mert nincs mit tenni, szép lassan közeledik az ősz és a nyirkos októberi napokon, amikor az ember legszívesebben a takaró alatt lenne egész nap, akkor egy forró tea kíséretében ez a keksz biztos erőt fog adni ahhoz, hogy átvészeljük a napot!

Formázzuk a golyókat

Olyankor is érdemes gyorsan összedobni, ha a gyerekek édes harapnivalóra vágynak, mert velük együtt, közösen is megcsinálhatjuk. Mi is így tettünk most, és ahogy látszik, felettébb élvezték a sütögetést! Pacsmagolták a lisztet, gyúrták a tésztát, golyókat formáztak, majd hempergettek.

A porcukorba hempergetett tészta már csak a sütésre vár

Ha a szünet utolsó napjaiban már sehogy sem tudjuk lekötni őket, akkor bátran főzőcskézzünk velük a konyhában és készítsük el ezt az isteni citromos kekszet uzsonnára! A sütésnél csupán egy dologra kell figyelnünk: nem szabad aranybarnára sütni, mert akkor kiszárad. 180 fokon 10–12 perc bőven elég neki, hogy kívül kemény, de belül még kellemesen puha maradjon.

Az omlós citromos keksz receptjét itt tudod megnézni

Omlós citromos keksz

A főzéshez a helyszínt a Szatyorbolt biztosította.

Fotók: Vithalm Zita

Még több édes keksz receptet itt találsz

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...