Omlós citromos keksz

Váratlan vendégek érkeznek? Hirtelen kell összedobni valamit? Itt van a tökéletes recept, ami még gyorsabban elkészül, ha kiskuktákat fogadunk magunk mellé!

Együttes erővel facsarjuk a citromokat

Mindenki járt már úgy, hogy váratlanul meglepetés vendégek állítottak be vagy barátok jöttek át, de nem volt otthon semmi harapnivaló, amivel megkínálhatnánk őket. Ilyenkor vagy leszaladok a boltba és vásárolok néhány olyan alapanyagot, amiből hipp-hopp összedobható egy hidegtál, de ha erre sincs idő, akkor ennek az omlós keksznek a receptjét veszem elő.

A jó recept alapja a pontos mértékegység!

Én magam is egyik barátomnál kóstoltam először és annyira ízlett mindenkinek, hogy másnap rögtön meg is szereztem a leírását és azóta (kisebb módosításokkal) rendszeresen készítem. Megfelelően tárolva – dobozban, lezárva – több napig megőrzi az állagát és ugyanolyan finom, mintha nemrég vettük volna ki a sütőből.

Dolgos kezek

Az a nagyszerű benne, hogy általában mindig minden van otthon hozzá, sőt ízesíteni bármivel lehet. Az alaptésztába keverhetünk szárított gyümölcsöket, csokipasztillát, de én már sütöttem levendulával is. Érdemes elmenteni a receptet, mert nincs mit tenni, szép lassan közeledik az ősz és a nyirkos októberi napokon, amikor az ember legszívesebben a takaró alatt lenne egész nap, akkor egy forró tea kíséretében ez a keksz biztos erőt fog adni ahhoz, hogy átvészeljük a napot!

Formázzuk a golyókat

Olyankor is érdemes gyorsan összedobni, ha a gyerekek édes harapnivalóra vágynak, mert velük együtt, közösen is megcsinálhatjuk. Mi is így tettünk most, és ahogy látszik, felettébb élvezték a sütögetést! Pacsmagolták a lisztet, gyúrták a tésztát, golyókat formáztak, majd hempergettek.

A porcukorba hempergetett tészta már csak a sütésre vár

Ha a szünet utolsó napjaiban már sehogy sem tudjuk lekötni őket, akkor bátran főzőcskézzünk velük a konyhában és készítsük el ezt az isteni citromos kekszet uzsonnára! A sütésnél csupán egy dologra kell figyelnünk: nem szabad aranybarnára sütni, mert akkor kiszárad. 180 fokon 10–12 perc bőven elég neki, hogy kívül kemény, de belül még kellemesen puha maradjon.

Az omlós citromos keksz receptjét itt tudod megnézni

Omlós citromos keksz

A főzéshez a helyszínt a Szatyorbolt biztosította.

Fotók: Vithalm Zita

Még több édes keksz receptet itt találsz

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...