Ez a különbség az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak között

Az ómega zsírsavakról mindenki hallott már, és mindenki tudja, hogy jót tesznek a szervezetnek. Na de mi a különbség az ómega-3 és a 6 között? Elmondjuk!

Nem minden zsír egyforma, és nem mindegyik rossz a testünknek. Az ómega-3 zsírsavakról biztosan te is tudod, hogy kimondottan ajánlott a fogyasztásuk a szervezet megfelelő működése érdekében. Ugyanígy szükségünk van azonban ómega-6 zsírsavra, aminél azonban egy fontos szempontot mindig észben kell tartani.

Van különbség az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak között

Mit kell tudni az ómegákról?

Azt biztosan tudod, hogy érdemes ómega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztani, mivel fokozza az agyműködést, javítja a véráramlást, és még az élettartamot is meghosszabbítja. Az ómega-6 zsírsavak és az ómega-3 zsírsavak is jelzőmolekulákat termelnek a szervezetben, amelyek szükségesek az immunrendszer működéséhez, a vérnyomás szabályozásához, a gyulladásokhoz, a vércukorszint szabályozásához és a központi idegrendszer működéséhez.

Mire kell figyelni az ómega-6 bevitelnél?

A fő különbség a két zsírsav között, hogy ha az ómega-6 mennyisége meghaladja az ómega-3-ét, akkor gyulladást idéz elő. A kutatások alapján pedig az emberiség olyan étrenden fejlődött ki, amely 1:1 arányban tartalmazta az ómega-6 és 3 zsírsavakat; a mostani nyugati étrend azonban 15:1 arányban tartalmazza az előbbit, vagy még ennél is nagyobb mennyiségben.

Ennek egyik oka, hogy gyakran használunk olyan többszörösen telítetlen zsírokat az ételek sütéséhez – illetve a feldolgozott élelmiszerekben nagy arányban fordulnak elő – , mint például a kukorica-, szója- és szezámolaj.

A túl sok ómega-6 fogyasztása azért jelenthet problémát, mert a linolsavat arachidonsavvá alakítja, ez a molekula pedig a gyulladások előfutára. A szakértő azonban hozzáteszi, hogy a gyulladás szükséges a túléléshez, és nem mindig rossz. Kis mennyiségben szükségünk van (akut) gyulladásra, mert ez segíti megjavítani a testünket. A krónikus gyulladás azonban más krónikus betegségek, például szív- és érrendszeri vagy anyagcsere-betegségek kezdete is lehet.

Egyes friss kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az ómega-6 zsírok nagyobb mennyiségben történő fogyasztása nem járult hozzá a káros gyulladások fokozódásához a szervezetben, azonban a kutatási eredmények ellentmondásosak ezen a téren, így további vizsgálatokra van szükség.

Mennyi ómega-6 ajánlott egy nap?

Az ajánlott napi mennyiség ómega-6 esetében 17 gramm férfiaknál, és 12 gramm nőknél az amerikai National Academy of Medicine szerint. Hogy el tudd képzelni: 100 gramm dióban 12 gramm ómega-6 található.

100 gramm dióban 12 gramm ómega-6 zsírsav található

Milyen ételekkel viszel be ómega-6 zsírsavat a szervezetedbe?

Az ómega-6 egyik fő forrását a növényi olajok jelentik, így a napraforgóolaj vagy szójaolaj, emellett a dióban, tökmagban és tofuban is megtalálható. Egyébként a legtöbb ételben az ómega-3 és 6 zsírsavak együttesen találhatóak meg.

A megoldás: több ómega-3 zsírsav!

A szakértő azonban azt tanácsolja, ahelyett, hogy arra fókuszálnál, hogy kevesebb ómega-6-ot vigyél be a szervezetedbe, az ómega-3 mennyiségét kellene növelni, hogy ellensúlyozza azt.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...