Merülj el a könyvekben – íme 6 érdekesség az olvasásról

Kevés olyan jó dolog van, mint karácsonykor elmerülni egy szuper könyvben vagy magazinban, de mennyit tudtok az olvasás történetéről? Érdekességek következnek:

Melyik a legismertebb karácsonyi történet a világon? Mikor jelent meg az első divatlap? Hol jelent meg az első folytatásos regény? Összeállításunk az olvasás varázsos világába vezet.

Aki felfedezte az ünnepet

Ki ne ismerné Dickens Karácsonyi énekét? A kisregény 1843. december 19-én jelent meg, a mizantróp, zsugori Ebenezer Scrooge-ról szól, aki a szentestén őt meglátogató szellemeknek köszönhetően rádöbben, milyen gonoszul élte az életét, és reggel már új emberként ébred. Sokan úgy tartják: Dickens volt az első író, aki felfedezte a karácsony varázsát. Azt már kevesebben tudják, hogy neki (pontosabban a történetet illusztráló művésznek) köszönhetjük a fehér karácsony mítoszát is. Angliában szokatlan a decemberi hóesés, az 1810-es években viszont legendásan hideg, havas telek voltak a szigetországban - valószínűleg e gyerekkori fehér karácsonyoknak az emléke köszön vissza Dickens megannyi ünnepi írásában.

Dickens Karácsonyi énekét mindig jó elővenni

A képek varázsa

Senki sem tudja biztosan, hogy ki állította az első karácsonyfát. De ha valóban Luther Mártoné, a reformáció atyjáé az érdem, akkor feltételezhetnénk, hogy a 16. században már gyönyörű képekkel illusztrált olvasnivalók kerülhettek a zöld ágak alá - akár Gutenberg 1450 körül megnyíló nyomdájából.

Az első illusztrált magazinok azonban csak az 1830-as években terjedtek el, amikor sikerült a fametszetek és a szöveg együttes nyomtatását megoldani, és ezzel a kiadók számára az olvasni nem vagy kevésbé tudó rétegek is elérhetőkké váltak.

A divat népszerűsítői

Az első divatlapok Franciaországban születtek meg: a divatot ezt megelőzően felöltöztetett divatbabák népszerűsítették. (A hölgyek Párizsból várták „nagy Pandorát”, amely a társasági toaletteket mutatta be, míg a „kis Pandora” a házi öltözékek terén igazított el.) Az első nyomtatott divatlapok egyike, a francia Galerie des Modes már divatmetszeteket is közölt, a Weimarban megjelenő Journal des Luxus und der Moden pedig - a divatképek mellett – regényrészletekkel, színházi beszámolókkal kedveskedett olvasóinak.

Karácsonyi olvasgatásban az izlandiak verhetetlenek

Ki volt az első?

A magyar szépirodalomban a fenyőállítás szokásáról Jókai Mór tudósított először. Az 1856-ban született Melyiket a kilenc közül? című elbeszélésében János mester, a szegény özvegy csizmadiamester ezer forintért sem tud választani kilenc gyermeke közül, hogy melyiket adja örökbe a gazdag háziúrnak. A rendező Szőts István már 1943-ban filmre akarta vinni a történetet, a Jókai-jogokat azonban a Londonban élő második feleség, Nagy Bella nem adta át a britekkel hadban álló, németekkel szövetséges Magyarországnak. Az 50-es évekre a jogok elévültek, 1955-ben viszont „túl karácsonyinak” minősítették a forgatókönyvet, 1956. októberében pedig a forgatásra történelmi okokból nem kerülhetett sor.

Végül is a novellából rendezett rövidfilm 1957-ben készült el, a velencei filmfesztiválon díjat is nyert.

Történetek folytatásokban

Nemcsak a divatlapokat, a folytatásos regényeket is a franciák találták ki – legalábbis Heltai Jenő szerint, aki kinyomozta: bizonyos Alexis Ponson de Terrail Rocambole című regénye lehetett az első a 19. század derekán. Jókai Mór legismertebb műve, az Egy magyar nábob is eredetileg így, folytatásokban jelent meg 1851-ben a Pesti Naplóban, kitűnő szórakozást nyújtva olvasóinak a karácsonyi várakozás heteiben.

Az első divatlapok Franciaországban születtek meg

A rekorderek

Karácsonyi olvasgatásban az izlandiak verhetetlenek. Jolabokaflodnak hívják a szokást, ami azt jelenti: szenteste a „karácsonyi könyváradat” jegyében az ország népe az ajándékba adott olvasnivalókat bújja.

Miért népszerűek a magazinok?

Olvasásszociológusok szerint több oka is van, hogy az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándék a magazinelőfizetés. Nagy előny, hogy előfizetéssel az ajándék házhoz jön, nem kell érte boltba menni. Magazinokkal minden réteg elérhető, legyen akár a vonzó látványt különösképpen igénylő fiatalabb vagy az olvasnivalót preferáló idősebb olvasó a célcsoport: választhatunk  többféle magazinra szóló, kedvezményes előfizetést is, így kicsit idősebb és nagyon fiatal szeretteinknek, barátainknak  is találhatunk a csomagban kedvükre valót. 

Egy jó magazin segítségével kinyílik a világ, képzeletben szabadon utazhatunk a világ legcsodásabb tájaira, de aktuális divat- vagy szépségápolási ötleteket is bőségesen kaphatunk. 

Manapság újra felértékelődött a főzés és a házimunka: a magazinok folyamatosan megújuló receptkínálatukkal lépést tartanak a korszellemmel. Végül: egyre fontosabb mindenkinek a magunkra fordítható „énidő”, amikor eljön például az édes semmittevés ideje, és „bekuckósodva” jólesik egy kényelmes fotelban kedvenc magazinjainkat olvasgatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...