Az olvadt fagylalttal valószínűleg mindig ugyanazt csináltuk eddig: ment vissza a fagyasztóba, ezzel próbáltuk orvosolni a hibát. Persze mindig újra megszilárdult az édesség, de milyen áron? Az újrafagyasztáskor romlik a minőség és az íz is, ezért jobban tesszük, ha más lehetőségek felé kacsintgatunk, ha legközelebb olvadt fagylalt marad a konyhában.
A legtöbb (jó minőségű) fagylalt nem áll másból, mint tejből, tejszínből, tojásból, cukorból és különböző hozzáadott ízesítőkből, egyéb adalékokból. Ezt figyelembe véve már sokkal logikusabbnak tűnik majd az olvadt fagylalt újrafelhasználása.
Ugyan bármilyen ízzel kísérletezhetünk, az egyszerű csokoládé, vanília vagy valamilyen gyümölcsös ízesítésű jégkrém használata lesz a legegyszerűbb.
Sodó
A tojással sűrűre főzött tej, avagy sodó tulajdonképpen maga az olvadt fagylalt. Nem is kell vele semmit tennünk, elég, ha így, megolvadt formájában öntjük rá a kiszemelt édességre, desszertre.
Palacsinták, gofrik és piskóták mellé például kiváló választás. De a jól ismert klasszikusok, mint a mákos guba és az aranygaluska is örülni fognak neki.
Sütemények
Elképesztően gyors süteményt keverhetünk belőle. Mivel az alap tészták legtöbb hozzávalója (cukor, tojás, tej) már megvan benne, csak néhány száraz alapanyagot kell beletennünk, és kész is a sütemény.
Keverjük el annyi liszttel és sütőporral, amíg el nem éri a megfelelően sűrű állagot (mint egy átlagos kevert piskóta). Természetesen ízesíthetjük kedvünkre kakaóval, csokoládéval, magvakkal, aszalt gyümölccsel.
Édes bundás kenyér
Ahelyett, hogy tojásos tejbe áztatnánk a kenyér- vagy kalácsszeleteket, tegyük őket olvadt fagylaltba, majd vajon süssük őket aranybarnára. Teljesen maceramentes bundás kenyerünk lesz így, pillanatok alatt.
Créme brulée
A créme brulée tulajdonképpen egy lassan megsütött sodó. Látjuk már, hová halad ez az egész? Igen, a folyékony fagylaltból is elkészíthetjük ezt a francia desszertet.
Elég, ha plusz tojássárgáját keverünk hozzá, hogy biztosan krémesre süljön a sütőben. Nem is fogjuk észrevenni a különbséget az igazi és a fagylaltos verzió között.
Mousse
Ezt a nagyon légies, habos édességet is megoldhatjuk komolyabb főzés nélkül. Az olvadt fagylaltba óvatosan forgassunk felvert tejszínhabot, vigyázva, nehogy kikeverjük belőle a levegőt. Kissé hűtsük le, tálaljuk kis tálakban, friss gyümölccsel.
Kenyérpuding
A bundás kenyér mintájára süthetünk egy nagy adag kenyérpudingot is. A száraz péksüteményt vágjuk kockákra, majd áztassuk be a fagylaltba, és hagyjuk, hogy teljesen megszívja magát.
Szórjunk közé csokit, magvakat, gyümölcsöt, lekvárt. Kivajazott formában süssük, amíg aranybarna nem lesz a teteje, és már nincsenek benne folyós részek.
Ennyi különböző módon varázsolhatunk édességeket, desszerteket az olvadt fagylaltból, így lesz a bakiból zseniális konyhatrükk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több okos, trükkös konyhai megoldás: