6 zseniális édesség és desszert, amit olvadt fagylaltból készíthetsz

Nyár van, sok fagylaltot eszünk, és ilyenkor gyakrabban előfordulhat, hogy megfeledkezünk egy doboz jégkrémről, ami teljesen felolvad a hőségben. Visszafagyasztani már nem a legjobb ötlet, inkább nézzük, mennyi minden másra jó lehet.

Az olvadt fagylalttal valószínűleg mindig ugyanazt csináltuk eddig: ment vissza a fagyasztóba, ezzel próbáltuk orvosolni a hibát. Persze mindig újra megszilárdult az édesség, de milyen áron? Az újrafagyasztáskor romlik a minőség és az íz is, ezért jobban tesszük, ha más lehetőségek felé kacsintgatunk, ha legközelebb olvadt fagylalt marad a konyhában.

6 zseniális édesség és desszert, amit olvadt fagylaltból készíthetsz

A legtöbb (jó minőségű) fagylalt nem áll másból, mint tejből, tejszínből, tojásból, cukorból és különböző hozzáadott ízesítőkből, egyéb adalékokból. Ezt figyelembe véve már sokkal logikusabbnak tűnik majd az olvadt fagylalt újrafelhasználása.

Ugyan bármilyen ízzel kísérletezhetünk, az egyszerű csokoládé, vanília vagy valamilyen gyümölcsös ízesítésű jégkrém használata lesz a legegyszerűbb.

Sodó

A tojással sűrűre főzött tej, avagy sodó tulajdonképpen maga az olvadt fagylalt. Nem is kell vele semmit tennünk, elég, ha így, megolvadt formájában öntjük rá a kiszemelt édességre, desszertre.

Palacsinták, gofrik és piskóták mellé például kiváló választás. De a jól ismert klasszikusok, mint a mákos guba és az aranygaluska is örülni fognak neki.

Diós guba vaníliasodóval

A diós guba az egyik olyan alapédességünk, ami az ünnepekkor ugyanúgy megállja a helyét, mint egy átlagos hétvégén. A vaníliasodón kívül házi lekvárral tálalva vagy porcukorral ...

Sütemények

Elképesztően gyors süteményt keverhetünk belőle. Mivel az alap tészták legtöbb hozzávalója (cukor, tojás, tej) már megvan benne, csak néhány száraz alapanyagot kell beletennünk, és kész is a sütemény.

Keverjük el annyi liszttel és sütőporral, amíg el nem éri a megfelelően sűrű állagot (mint egy átlagos kevert piskóta). Természetesen ízesíthetjük kedvünkre kakaóval, csokoládéval, magvakkal, aszalt gyümölccsel.

Édes bundás kenyér

Ahelyett, hogy tojásos tejbe áztatnánk a kenyér- vagy kalácsszeleteket, tegyük őket olvadt fagylaltba, majd vajon süssük őket aranybarnára. Teljesen maceramentes bundás kenyerünk lesz így, pillanatok alatt.

Créme brulée

A créme brulée tulajdonképpen egy lassan megsütött sodó. Látjuk már, hová halad ez az egész? Igen, a folyékony fagylaltból is elkészíthetjük ezt a francia desszertet.

Elég, ha plusz tojássárgáját keverünk hozzá, hogy biztosan krémesre süljön a sütőben. Nem is fogjuk észrevenni a különbséget az igazi és a fagylaltos verzió között.

Citromos crème brûlée

Pofonegyszerűen összeállítható, de mégis nagyon elegáns, és sokféleképpen variálható desszert a créme brulée, avagy "égetett krém". Tavaly születésnapomra kaptam a barátnőmtől ...

Karamellás-banános french toast

A french toast, más néven édes bundás kenyér egy nagyon egyszerű, laktató édesség, amelyet reggeliként szokás fogyasztani, de egy könnyű leves után akár főételként is megállja a ...

Mousse

Ezt a nagyon légies, habos édességet is megoldhatjuk komolyabb főzés nélkül. Az olvadt fagylaltba óvatosan forgassunk felvert tejszínhabot, vigyázva, nehogy kikeverjük belőle a levegőt. Kissé hűtsük le, tálaljuk kis tálakban, friss gyümölccsel.

Kenyérpuding

A bundás kenyér mintájára süthetünk egy nagy adag kenyérpudingot is. A száraz péksüteményt vágjuk kockákra, majd áztassuk be a fagylaltba, és hagyjuk, hogy teljesen megszívja magát.

Szórjunk közé csokit, magvakat, gyümölcsöt, lekvárt. Kivajazott formában süssük, amíg aranybarna nem lesz a teteje, és már nincsenek benne folyós részek.

Ennyi különböző módon varázsolhatunk édességeket, desszerteket az olvadt fagylaltból, így lesz a bakiból zseniális konyhatrükk.

Kalácsfelfújt muffinformában

Aranyos és szuper finom kalácsfelfújt receptet hoztunk Nektek, ezúttal narancslekvárral és pekándióval turbózva, muffinformában elkészítve. Ideális desszertnek, de akár uzsonnára is ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több okos, trükkös konyhai megoldás:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...