Nem minden olívaolaj „extra szűz”, amit olyanként árusítanak – idézi a Házipatika oldala az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer Facebook-posztját. Egy új kutatás ugyanis nemrég szomorú tényekre világított rá az olívaolajokkal kapcsolatban.
141 megvizsgált extra szűz olívaolaj közül 59-nél találtak problémát
A stuttgarti Vegyi és Állategészségügyi Hivatal tavaly egy kutatást folytatott, amely során 2023 januárja és augusztusa között
141 megvizsgált extra szűz olívaolaj közül 59-nél tártak fel hamisítást vagy címkézési szabálytalanságokat.
A termékek 78 százalékának címkéjéről alapvető információk hiányoztak
Egyes termékekről olyan alapvető információk hiányoztak, mint például a tápértékadatok. A kifogásolt minták 19 százaléka továbbá nem is nevezhető extra szűz olívaolajnak, ugyanis nem felelnek meg a jogszabályok által előírt minőségi elvárásoknak, írja az oldal.
6 termék pedig csak „lámpaolajnak” tekinthető, mivel alkalmatlanok emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-összetevőként való felhasználásra.
A kutatás során a kiskereskedelemben megtalálható olívaolajok mellett online beszerezhető termékeket is megvizsgáltak. Az eredményeket figyelembe véve a kutatók 15 olajból 14-et szabálytalannak találtak. Ezenfelül 4 megbukott a minőségvizsgálaton, 10 terméknél pedig jelentős címkézési hiányosságokat fedeztek fel.
Még több friss hír: