Az olívaolaj nem csak szűz lehet

Az olívaolaj fontos hozzávalója ételeink nagy részének. Ezerféle színű és állagú olajjal találkoztunk már, de mikor melyiket használjuk?

Az olívaolajban sütünk, pácolunk, de önmagában is értékes hozzávalója mártogatósoknak, krémeknek, sőt, akár még süteményeknek is. Mégsem tudjuk pontosan, hogy melyik típusát mikor használjuk, valamint hogy mitől különböznek ezek az olajok akár színben, akár ízben.

Sokféle olívaolajat ismerünk, amelyek mind eltérnek színben, textúrában és ízben. Ezeket a jellemzőket a termőföld, a klíma és a termőterület jellege is befolyásolja, és ezek adják az olaj karakterét. Az olaj típusa azonban a betakarítástól és a feldolgozástól függ: extra szűz, szűz, és pomace vagy sanza olaj.

Például egy francia extra szűz olaj nagyban különbözhet egy spanyoltól, de nem kell ehhez országot váltani, hiszem egyazon országon belül is változhat az olajbogyó, amelyből az olaj készül. A színe sárgástól az egészen zöldig terjed – jellemzően fekete bogyóból készülnek a sárgás olajok, a zöldebbek pedig zöldből, de előfordulhat, hogy a préselésnél az olajfa levele is bekerül a bogyók közé, amely nemcsak színezi, hanem intenzívebb ízűvé is teszi az olajat. Mindegy azonban, hogy milyen termésből készül az olaj, jellemzően magas E-vitamintartalmú, és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért az egészségesebb zsiradékok között tartjuk számon.

Olvastad már?

7+1 tipp, hogy jól használd az olívaolajat!

Extra szűz olaj

A legnemesebb olívaolaj, amely fontos szempontok szerint sorolható ebbe a kategóriába.Csak hidegen és mechanikusan préselhető, friss szedésből, magasabb minőséget képviselő fajtákból. Nem tartalmazhat hozzáadott vegyszereket, de még forró vizet sem használhatnak az előállítás során. És talán az íz szempontjából a legfontosabb, hogy a savtartalma 1% alatti kell, hogy legyen. Ebből persze következik, hogy a legjobb olajok alig savasak, jellemzően gyümölcsös ízvilágúak, és az előállítás során megőrzik magas ásványianyag- és vitamintartalmukat. Nem javasolt a hőkezelés, vagyis ne süssünk benne, mert a lényegét veszti el. Használjuk inkább mártogatósokhoz, salátaöntetbe, de a szépészeti szempontokat is ez az olaj szolgálja a legjobban.

Szűz olaj

Az első préselésből nyert finomítatlan olaj, melynek savtartalma még mindig viszonylag alacsony, 3% körüli. Gyengébb minőségű fajtákból készül és kevésbé aromás, viszont Jobban bírja a hevítést, alkalmas főzésre és nyers felhasználásra egyaránt. Érdekes, hogy Magyarországon ritkán kapható ilyen olaj.

Pomace

A nemesebb olajok préselése után visszamaradt masszából nyerik, különböző vegyi eljárásokkal, hőkezeléssel, ezért vitamintartalmát szinte teljesen elveszíti. A tradicionálisan olívaolajfogyasztó országokban nem használják főzésre, és viszonylag nehezen is található meg a boltok polcain. Nálunk más olajokkal, többek között extra szűz olajjal keverve főzéshez javasolt a használata.

Habanero paprikás olívaolaj

Egy kertészeti kiállításon a család kedves kertész ismerősétől akciósan beszereztünk 4-5 bokor különböző színű habanero paprikát. Nem sok gondolkodás után elhatároztuk, hogy ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...