Olívaolaj: a mediterrán kultúra ajándéka

Már az ókorban mély tisztelet övezte az olajfákat, kultikusnak számított az ókori görög poliszokban is. A következőkben beavatunk az olívaolaj történetébe, a görög kultúrában betöltött szerepébe! (x)

Petrezselyem pesto

Szeretem a pesto mindenféle változatát: készült már a konyhámban spenótból, pitypangól. Most sem a klasszikus, bazsalikomos verzióért nyúltam: petrezselyem pestot csináltam dióval, ami ...

Az olíva története egyidős a Földközi-tenger partjainál kialakult mediterrán civilizációéval, közel ötezer éve termeszti az ember. Az olívaolajat már akkor ismerték, mielőtt az írott nyelvet feltalálták. Az olajfák tudatos nemesítés után terjedtek el a Mediterráneumban.

Az olívaolaj készítése és a kereskedelem megszervezése nagyban hozzájárult a mediterrán kultúra fejlődéséhez. Már az ókorban mély tisztelet övezte az olajfákat, kultikusnak számított az ókori görög poliszokban is. Ezt bizonyítja, hogy a tradicionális üzemek a mai napig az ókori görög poliszok préselési módszereit használják. Kultusza Zeusz lányához, Pallasz Athénéhez és Poszeidonhoz, a tengerek istenéhez kötődött, és a homéroszi eposzokban, az Iliászban és az Odüsszeiában is kiemelt szerepet kapott.

Padlizsános penne

A padlizsán csábítóan szép  színének köszönhetően gyakori vendég nálunk.  Bazsalikomos paradicsom szószban, penne  tésztával  egy kiváló főétel, hidegen pirítósra ...

Olívaolaj-torta

Már a neve is sokat sejtetően csengett ennek a sütinek. A "gyanu" beigazolódott, rég ízlett valami ennyire: könnyű, már-már légies, egyáltalán nem édes tészta, benne a roppanós ...

Az eredeti Cézársaláta

Ez az egyik kedvenc receptem. A világ leghíresebb és legvédettebb salátája, ami tavaly ünnepelte 85. születésnapját - mégsem tudjuk hogyan is kell elkészíteni. Köszönhetően a magyar ...

Az olívaolaj a szervezet számára létfontosságú telítetlen zsírsavakban (omega-3) gazdag. Emellett A-, D- és E-vitamint, béta-karotint is tartalmaz, melyek közül az E-vitamin antioxidáns hatású. Könnyen emészthető, erősíti az izomsejteket, kiváló segítség reuma esetén, jó hatással van szívünkre, látásunkra és a bőrünkre is.

További olívaolajos receptek itt >>

Pármai padlizsán

Becsapós elnevezés, a pármai szó hallatán ugyanis rögtön a sonkára asszociál az ember, de ez az étel nem rejt húst. (Eredeti recept az Egy falat... Olaszország c. könyvben olvasható.)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...