A legtöbben naponta használunk olajat a konyhában. Szerencsére ma már rengeteg változat közül választhatunk, mégis az egyik legnépszerűbb az olívaolaj. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen könnyedén beszerezhető, és rengeteg egészségügyi előnnyel jár a fogyasztása, többek között védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség és akár az Alzheimer-kór ellen is.
Az előbb ismertetett okok miatt azt gondolhatnánk, hogy az olívaolaj a legegészségesebb olaj, pedig valójában csak a negyedik helyen áll a ranglistán. Az első ugyanis a lenmagolaj, mely értékes telítetlen és Ómega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek különösen jót tesznek szervezetünknek. A második a repceolaj, amit a dióolaj követ.
Ne süssünk vele!
Fontos egyébként kiemelni, hogy a lenmagolajat nem szabad sütésnél használni, hiszen veszít tápanyagtartalmából, és mérgező anyagokat bocsájthat ki.
Még több olaj: