Az olívabogyó 5 egészségügyi előnye

Van, aki szereti, van, aki gyűlöli – de miért érdemes fogyasztani az olajbogyót?

Az olajbogyó egy különleges gyümölcs, amit hagyományosan a Földközi-tengeren és Kaliforniában is termesztenek, de mostanra már itthon is széles körben elterjedt. A zöld, a fekete és barna különböző árnyalataiban kaphatók, attól függően, hogy mikor szüretelték le őket. A leszedés után az olajbogyót vagy sajtolják és olajat készítenek belőle, vagy pácolják. Az olajbogyó íze és mérete a fajtától, a régiótól, a páctól vagy a benne lévő tölteléktől függően változik.

Citromos-olívás tepsis csirke

Ez a csirkés recept egy igazán egyszerű és ízletes fogás évszakoktól függetlenül. A citrom és az olíva kombinációja igazán lédús, pikáns és frissítő egyveleget alkot. A ...

Villámgyors fetakrém olajbogyóval

Ha ti is akkora rajongói vagytok a fanyarkás fetának, mint mi, akkor ezt a receptet nem hagyhatjátok ki! Alig pár hozzávalóra és egy késes aprítóra lesz csak szükségetek, és máris ...

Az íze mellett azonban a tápanyagtartalmát is érdemes szem előtt tartani:

Egy evőkanál pácolt olajbogyóban, ami körülbelül 8 grammnak felel meg, a következő tápanyagok találhatók:

  • 9Kcal/35KJ
  • 0,1 g fehérje
  • 0,9 g zsír
  • 0,3 g rost
  • 8 mg kálium
  • 5 mg kalcium

Az olajbogyó emellett jellemzően magas sótartalommal rendelkezik a pácok miatt: öt olajbogyónként körülbelül 0,6 g sót tartalmaznak.

Milyen egészségügyi előnyei vannak?

Most pedig nézzük meg, hogy miért érdemes – bármilyen formában - fogyasztani.

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

5 medvehagyma-lelőhely országszerte, ha te magad szednéd

A medvehagyma igazi tavaszi csemege, ami remekül feldobja a már megszokott ízeket, ezért érdemes belecsempészni néhány ételbe, legalább kísérletező jelleggel. Március vége és április eleje hagyományosan a medvehagymaszezon legmeghatározóbbja, szóval irány az erdő, ha magad szednéd!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!