Az olajbogyó egy különleges gyümölcs, amit hagyományosan a Földközi-tengeren és Kaliforniában is termesztenek, de mostanra már itthon is széles körben elterjedt. A zöld, a fekete és barna különböző árnyalataiban kaphatók, attól függően, hogy mikor szüretelték le őket. A leszedés után az olajbogyót vagy sajtolják és olajat készítenek belőle, vagy pácolják. Az olajbogyó íze és mérete a fajtától, a régiótól, a páctól vagy a benne lévő tölteléktől függően változik.
Az íze mellett azonban a tápanyagtartalmát is érdemes szem előtt tartani:
Egy evőkanál pácolt olajbogyóban, ami körülbelül 8 grammnak felel meg, a következő tápanyagok találhatók:
- 9Kcal/35KJ
- 0,1 g fehérje
- 0,9 g zsír
- 0,3 g rost
- 8 mg kálium
- 5 mg kalcium
Az olajbogyó emellett jellemzően magas sótartalommal rendelkezik a pácok miatt: öt olajbogyónként körülbelül 0,6 g sót tartalmaznak.
Milyen egészségügyi előnyei vannak?
Most pedig nézzük meg, hogy miért érdemes – bármilyen formában - fogyasztani.





Még több egészségcikk:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!