Végre jó hírek érkeztek az élelmiszerárakról. Míg ugyanis a félbarna kenyér ára egy év alatt a duplájára emelkedett, addig most egy hét alatt 0,13 százalékkal csökkent. A nem ársapkás, 1,5 százalékos tej pedig egy hét alatt 0,82 százalékkal lett olcsóbb. Igaz, hogy a termékcsoport árai ingadoznak, ám már nem nagyon drágulnak tovább. Ettől független még korai lenne következtetéseket levonni, de mindenesetre valóban érezhető, hogy lassult a drágulás. Az AKI PÁIR (Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinfomációs Rendszere) adatai alapján is jól látszik, hogy több terméknek is csökkent az ára – írja agrotrend oldala.
A trappista sajt ára kapcsán egy stagnálás figyelhető meg az éves szinten bekövetkezett átlag 90 százalékos áremelkedés után. Sőt, az értékesítési ár már érzékelhetően mérséklődött. A szakértők szerint az infláció elérte a csúcspontját, mivel megcsappant a kereslet, így már nem lehet tovább emelni az árakat. Emiatt az elkövetkező hónapokban mérséklődni fog a drágulás üteme. Februárra pedig már akár 40 százalék alá mehet az éves élelmiszer-infláció üteme.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: