Így kezdj neki olcsón a zöldségeskertednek

A kertészkedésnek nem kell bonyolultnak és drágának lennie – csak tudnod kell, hogyan kezdj hozzá.

A zöldségeskertről az a hír járja, hogy nagyon drága, főleg akkor, ha először kezdesz neki a munkának. Ez azonban egyáltalán nem igaz, csak tudni kell, hogyan indulj el azon az úton, aminek a végén egy saját zöldségeskert büszke birtokosa lehetsz. Az alábbi öt tipp segíthet beindítani a folyamatot.

Így kezdj neki olcsón a zöldségeskertednek

Kezdd magokkal!

Bár palántát vásárolni sokkal egyszerűbb, kétségtelen, hogy magokból növényeket nevelni sokkal olcsóbb: egy zacskónyi magot már fillérekből be lehet szerezni, míg a palántákért borsos árakat kérhetnek el, növénytől függően. Persze ne gondold, hogy a magvakkal egyszerű dolgod lesz, sokkal hosszabb idő belőlük használható növényeket varázsolni – de valamit valamiért.

Használj tejfölös dobozokat!

Amíg még csak nevelgeted a magvaidat, nagyon nehéz megjegyezni, hogy melyik cserépben mi van – ilyenkor nem is érdemes nagyon drága cserepeket és kaspókat venni, aztán meg egy csomó pénzt elkölteni mindenféle jelzőkre. Egyszerűbb, ha az elején tejfölösdobozba rakod a magokat, és rájuk írod, hogy mit tartalmaznak.

Csináld magad a segítséget!

Sok növénynek szüksége van egy kis „segítségre” a növekedéshez: a paprikát és paradicsomot ketrecekkel kell körbezárni, a tököt és az uborkát rácsnak kell vezetni. Ha ezeket kertészetben veszed meg, egy vagyont elkérhetnek érte, ha viszont saját magad eszkábálod, fillérekből készen lehetsz, csak egy kis kézügyességre van szükséged.

Gyönyörű zöldségeskerted lehet fillérekből

Gyűjtsd az esővizet!

Bár valószínűleg annyit nem fogod öntözni a növényeket, hogy szignifikáns legyen a különbség a vízszámlán, azért a pénztárcádnak és a környezetnek is jót tesz, ha spórolsz a vízzel. Ezt úgy tudod a legkönnyebben megoldani, ha összegyűjtöd az esővizet, és felhasználod az öntözéshez.

Télen is gondolj a növényeidre, különben kezdheted elölről!

Miután a megfelelő időszakban szó szerint learattad munkád gyümölcsét, ne feledkezz meg az áttelelő növényeidről sem! A nagy lelkesedés általában ilyenkor szokott alábbhagyni, te ne engedd magad bele ebbe a csapdába! Törődj a növényekkel a hideg időszakban is, attól függően, hogy mire van szükségük, hogy a következő évben is bőségesen hozzanak terméseket.

Forrásunk volt.


Még több kertészkedés:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...