Régen heti rendszerességgel fogyasztottuk, ma alig kerül az asztalokra. Pedig olcsó, gyors, egészséges, könnyen emészthető, mégis laktató. A szezon pedig mindjárt itt van. Főzelékre fel!
Kelkáposzta-főzelék witch konyhájából
Egy diétás könyvben találtam ezt a receptet, ahol sószegény étrendhez adnak ötleteket, milyen fűszereket használjunk. Annyit viszont változtattam rajta, hogy nem annyi vízben főzöm, ...
Húsz évvel ezelőttig hetente többször az asztalra került a főzelék. Ettük hét közben, hétvégén, otthon, munkahelyen, menzán. Áprilistól szeptemberig friss, szezonális zöldségekből, télen mirelitből és krumpliból, lencséből és száraz babból. Feltétnek jöhetett hozzá fasírt, pörkölt, sült hús, virsli, főtt vagy tükörtojás. Mára valahogy kiment a divatból. Miért is? Ha gyors ételre vágyunk, félkészet veszünk, ha fogyni akarunk, a fél világon átutaztatott salátákat, ha hónap végi spórolás van, olcsó, egészségtelen termékeket. Pedig ezeket az igényeket a főzelék egymagában kielégíti. Arról nem beszélve, hogy igazi hungarikum: Magyarországon kívül szinte nem is ismerik!
5 kedvenc sós palacsintából >>
Babfőzelék szárított vargányával
Hüvelyesek főzésekor mindig a főzési idő vége felé tegyük a sót az ételbe, mert az amúgy lassítja a folyamatot. Ne tegyünk szódabikarbónát a vízbe, mert bár gyorsabban megfő az ...
Cukkinifőzelék Zuzu konyhájából
Évek óta nem ettem már tökfőzeléket, sajnos mifelénk csak édestök-félék vannak, még egy árva patiszont sem találtam. Megelégeltem, és cukkinivel készítettem el a kedvenc ...
Finomfőzelék kukoricával
Kukoricával szerettem volna készíteni a kis gyerkőcöknek valamit, de mivel ők nem tudják még rendesen megrágni, így csak turmixolva érvényesülnek a jótékony anyagok belőle számukra. ...
Kelkáposzta-főzelék régiesen
Talán az egyik kedvenc főzelékem a kelkáposzta-főzelék...
Reform lencsefőzelék hagymás rántással
A fokhagymás-hagymás rántást mamótól tanultam. Nagyon finom így a leves, a főzelék, még tejföl sem kell feltétlenül bele, olyan jó ízű lesz tőle az étel! A rántás készíthető ...
Ha már régen nem készítettél főzeléket, ideje előásni a rég nem használt tudást! Persze nem árt korszerűsíteni, mert ha egy ilyen finom ételt készítünk, adjuk meg a módját, és ne rontsuk el holmi vastag, egészségtelen, lisztes rántással. Az igazi egészséges, olcsó főzeléknél – készüljön bármiből is – tartsuk be az alábbi aranyszabályokat:
- A legjobb főzelék a szezon elején készül – a friss, zsenge zöldségeknek kevesebb idő kell, hogy megpuhuljanak, így több vitamin marad bennük. Nem beszélve, hogy mennyivel finomabbak!
- Hagyjuk érvényesülni az ízeket! A klasszikus lisztes rántást vagy habarást helyettesíthetjük joghurttal vagy valamilyen növényi tejjel!
- A legjobb, ha a főzelékeket visszasűrítjük! Az ízlés szerint fűszerezett alapból vegyük ki a zöldségek negyedét, turmixoljuk, majd keverjük vissza a főzelékhez. Az így sűrített ételt bátran fogyaszthatják liszt- és tejérzékenyek, valamint a kalóriaértékük is jóval alacsonyabb!
Így használd a római tálat! >>
Karamellás karalábéfőzelék
Szeretem a karalábét, legalább háromféle módon készítek karalábéfőzeléket, attól függően, mi van otthon.
Kelkáposzta-főzelék baba-mama barát módon
A gyermekem elérkezett a káposzta evés korába. Higgyétek el, ha már csak rágondolok a káposztára vagy a babra, a gondolattól felpuffadok... Ezért próbáltam ezt az ételt úgy ...
Krumplifőzelék Vicikó konyhájából
Milyen okosak, találékonyak voltak elődeink, hogy kitalálták a főzeléket. És, hogy szinte mindenből készítjük. Az egyik ilyen ízű, a másik olyan, netán kicsit édes, vagy ...
Sárgarépa főzelék 3.
Nálunk főként a gyerekek kedvéért édesen, minden feltét nélkül készül, ám ha kevésbé cukrozzuk, akkor kitűnően passzol sült húsokhoz is. Mindkét verzióját érdemes kipróbálni.
Vöröslencse főzelék Nicki konyhájából
A vöröslencse rendelkezik a lencsefélék minden pozitívumával, a hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjtól, és a rostanyag tartalma kevesebb lesz, mint a teljes barna vagy ...
- Ne csak egyfajta zöldségből készíts főzeléket! Legyünk kreatívak, és használjunk ízben összeillő zöldségeket, amelyeket frissen szereztünk a piacról!
- A műanyag virslik és zsíros pörköltek helyett fogyasszunk mellé roston sült csirkemellet vagy halfilét!
- Használjunk friss fűszernövényeket! A megszokott kapor és petrezselyem mellett kísérletezzünk a korianderrel, medvehagymával, snidlinggel!
- Készítsük el hétvégén, és vonjuk be a gyerkőcöket a készítésbe! Elronthatatlan, és ha segédkeznek a készítésben, könnyebb őket rászoktatni a rendszeres főzelékezésre!
Tök jó főzelék 4. tökpogácsával
Túl sok volt a tök, ezért készült a főzelék mellé a tökpogácsa, ami szerintem önállóan is megállja a helyét: például egy könnyű vacsora főszereplőjévé válhat egy kis ...
Pármai tejszínes paraj
Ha szakítani akarunk a szokásos parajfőzelékkel, akkor remek választás ez az étel.
Gyenge borsófőzelék pussycat konyhájából
Ennek is csak az a storyja, hogy még a Mamámtól így tanultam készíteni. Annyira egyszerű és gyors, hogy kezdőknek különösen ajánlom. Friss petrezselyemmel kétszer olyan finom, de ha ...
Kapros zöldbabfőzelék Flikflak konyhájából
Mit is kezdhetnék akkor, ha nem vajbabot, hanem csak zöld zöldbabot kapok... Így kezdődött...
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!