Olcsó, finom, kiadós: lángos!

Nem múlik úgy el nyár, hogy ne ennénk egy jófajta lángost a Balaton-parton. A házi minilángosokkal azonban egy sem veszi fel a versenyt.

Mindenkinek megvan a biztos helye Balatonon, ahol szerinte a legjobb a lángos. Én a legfinomabbat a sajkodi strandon ettem. Mivel ez a kis település közel fekszik Tihanyhoz, ami köztudottan tájvédelmi körzet, itt mellőzik a rovarirtást, így a büfék előtti padokon ülve szinte lehetetlenség enni. Legalábbis számomra – rettegek a darazsaktól, ugyanis sajnos allergiás vagyok a csípésükre. Van azért megoldás: általában becsomagoltatjuk a finomságokat, és az elárusító helyektől kicsit távolabb falatozunk.

Ezeket olvastad már?

Két éve annak, amikor suli előtti hétvégén miniszabit vettünk ki, és két napra a Velencei-tóhoz mentünk rápihenni a tanévkezdésre. Ott derült ki, hogy az apartmanban, amit béreltünk, nincs konyha. Ez nem akkora nagy gond, hiszen csak két napra jöttünk, gondoltam. Amikor viszont szembesültünk a strand ételkínálatával, akkor rájöttünk mégis lesznek nehézségeink a gyermeketetésben. Természetesen sikerült minden hiányosságot orvosolnunk, de a lángos-hiány hazaérkezésünk után sem szűnt meg. Édesanyám, pontosabban nagymamám egyik legszuperebb receptjét, a burgonyás minilángost készítettem el. Ennek talán még jobban örültek a gyerekek, hiszen házi baracklekvárral lehet enni.

Sütős lángos recept

Idén csak a gyerekcsapat fele tudott velünk jönni Badacsonyba, ezért úgy döntöttem, otthoni lángos sütésre adom a fejem. Tudtam, macerás lesz: dagasztás, kelesztés, minden lisztes és ragacsos, sőt az olaj is kifröccsen. Ezért döntöttem úgy, hogy sütőben próbálom meg elkészíteni a lángost. Ha fánkot lehet ilyen módon, akkor lángost is - gondoltam. A végeredmény egy szuperszonikus finomság lett, melynek tésztája kissé sűrűbb, mint balatoni társának, de nem szívja meg magát olajjal. A konyhám nem büdös, hanem illatos lett, így az egész családot odavonzotta. Együtt toporogtunk, várakoztunk a sütő előtt, hogy elkészüljenek a kis korongok.

Sütős lángos recept

A sütős lángos szerintem kapros tejföllel és lilahagymával az igazi. Hagyományosan, fokhagymával megkenve, sajttal tejföllel is nagyszerű. Aki édesszájú, mint a fiam, az akár lekvárral is eheti.

Jövő héten portugáliai utazásunkról, az ott elfogyasztott és készített finomságokról írok, addig is süssük a nyári lángosokat!

Gréti

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...