Elszomorító, mennyivel olcsóbbak az élelmiszerek Hollandiában

Az elmúlt időszakban rekordmértékben növekedtek a hazai élelmiszerárak, emiatt több olyan EU-tagállam is akad már, ahol olcsóbban lehet bevásárolni, mint itthon.

„2023 végére az uniós átlagnál közel tizedével kellett többet fizetni a hazai boltokban a tejtermékekért, a zsírért és az olajért" – idézi a Házipatika oldala a szombat esti (február 24.) RTL Híradót. A riportból kiderült, hogy bár a hús egyelőre még olcsóbb itthon, ám a kenyérfélékért és a zöldségekért többet kellett fizetnünk az európai átlaghoz képest.

A szakértők szerint az árstopok növelték az inflációt

20 százalékkal kell kevesebbet fizetni az élelmiszerekért Hollandiában

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss felmérése alapján 2021 júniusa és 2023 decembere között 56,3 százalékkal nőttek meg Magyarországon az élelmiszerárak, ami a legmagasabb érték az EU tagállamai között.

Ezt látva talán nem túl nagy meglepetés, hogy jelenleg öt tagállamban is olcsóbbak a boltok, mint itthon.

Hollandiában, Lengyelországban és Romániában viszont több mint 20 százalékkal kerül kevesebbe a bevásárlás.

Az MNB szerint ez elsősorban a magyar gazdaság gyengeségeinek (alacsony termelékenység és magas energiaintenzitás) következménye, másodsorban pedig a helytelen kormányzati intézkedéseké (az árstopok növelték az inflációt).

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég tette közzé a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagkeresetének decemberi adatait, amiből az derült ki, hogy a 2023-as évre vetítve mintegy 380 ezer forint volt a nettó átlagkereset. És bár ez 14,2 százalékos emelkedést jelent a 2022-es értékhez képest, ám mivel a fogyasztói árak még nagyobb mértékben emelkedtek, így a bérek reálértéke összességében csökkent. „Tehát tavaly 2,9 százalékkal ért kevesebbet a fizetésünk, mint tavalyelőtt" – írja az oldal.

Forrásaink voltak.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...