Mire nem jó a szódabikarbóna? Amellett, hogy a sütemények elengedhetetlen összetevője, karácsonyi díszek alapanyaga, a természetes takarítás bajnoka, mégpedig zsíroldó és szagsemlegesítő tulajdonságának köszönhetően. A tepsik zsírtalanításától a lefolyó megtisztításáig számos problémára jelent megoldást, sőt, akár a fakanalaidat is tisztává és illatossá varázsolhatod vele.
A faeszközök, így például a vágódeszka ápolásának egy klasszikus módja – azon felül, hogy mosogatószerrel elmosod -, hogy citrommal átdörzsölöd a felületüket. Ezt szokták a fakanalakhoz is ajánlani, azonban a szódabikarbóna még ennél is hatékonyabb, és nem mellesleg olcsóbb – a citromból meg inkább csinálj citromos pitét – mód arra, hogy olyanok legyenek a fakanalaid, mint új korukban. Ez annak köszönhető, hogy a szódabikarbóna elnyeli és semlegesíti a szagokat.
Az eljárás pofonegyszerű:
Szódabikarbónából és egy kevés vízből készíts pasztát, amivel aztán jó alaposan átdörzsölöd a fakanalaidat. Ezután az eszközöknek édes, fás illata kell, hogy legyen. A tesztek alapján ez a metódus még az intenzív hagymaszagot is képes megölni.
Plusz tipp: olajozz!
Ha szeretnéd megelőzni a furcsa szagú fakanalakat, akkor akárcsak a vágódeszkák esetében, rendszeresen olajozd őket, ez ugyanis egyfajta védőréteget képez rajtuk, így a szagok nem fogják magukat annyira beleenni az anyagba.
Van még néhány konyhai trükk a tarsolyunkban: