Túl a pennén: elhoztuk Olaszország titkos tésztáit

Egy hónap Olaszországban, a tészta hazájában arra késztetett, hogy hazajövetelem után egyből megosszam veletek a legjobb recepteket. Kezdjük is a sorozatot a Scarparielloval és a Scialatiellével!

Első visszaemlékezős cikkemben dél-olasz tésztaemlékekkel kezdünk. Itt mindennek van egy másik neve. Ha északról ismertünk már valami hasonlót, akkor itt majd biztosan valahogy máshogy hívják. Sőt, teljesen új fazonokkal is találkozhatunk, mint a vastagabb scialatielle. A másik szépség a pacchero, ebből készül a csupasajtos, paradicsomos scarpariello.

Scarpariello

Ez a paccheri recept egy hagyományosan salernoi fogás. A scarpariello szósz koktélparadicsomból készül, és kapcsolódik hozzá egy scarpari, vagyis cipész szokás. Hétfőnként, szieszta közben a vasárnapi maradék paradicsomszószos paccherit melegítették fel a mesterek műhelyükben egy serpenyőben sok-sok reszelt sajttal. Az az ügyfél, akinek nem volt pénze a cipője sarkalására, az sajttal fizethetett érte, ez a „díjazás” került a tésztára.

Azóta is fennmaradt ez az igazi csemegének számító, csupasajtos tésztarecept, melyet most már friss paradicsommal készítenek és primi piatti-ként, első fogásként tálalnak.

A serpenyőbe az apró paradicsomokon kívül fokhagyma, kevés pirospaprika, olívaolaj és só kerül, ezt pároljuk úgy 15 percig. Közben reszeljük le előre a parmezánt és a pecorinot, plusz főzzük ki a tésztát, fontos, hogy al dente legyen! Utána mehet a szószba először a tészta, aztán egyből a sajt, ezzel pirítsuk össze, hogy egy sűrű állagot kapjunk. Azonnal tálaljuk, ekkor szórjunk még rá reszelt sajtot és helyezzünk pár bazsalikomlevelet a tetejére, ettől lesz szuper autentikus.

Pacchero – óriás nápolyi csőtészta, főzik, töltik, és besütik vagy sűrű szószba hempergetik. Ne ijedjetek meg, főzés után elveszti alakját, lelapul, de ez természetes. Neve szülővárosában és a déli tartományokban az északi schiaffo-nak, azaz pofonnak, nyaklevesnek felel meg.

További tippek a scarpariellohoz

Legáltalánosabban ehhez a scarpariello szószhoz paccheri di Gragnano tésztát használnak, mely egy nagyobb méretű bordázott fajta, de nagyszerűek még hozzá a pennefélék, a spagetti vagy a lyukas bucatini. Sajtokból a calábriai vagy pugliai cacioricotta, vagy az ehhez hasonló, nálunk könnyebben beszerezhető scamorza, paradicsomból pedig az ovális szilvaparadicsom vagy a duci húsparadicsom is megfelelő.

Alternatív megoldásként és a hagyományok tiszteleteképpen használhatjuk a maradék paradicsomszószt, de frissel tényleg finomabb. Pároljuk jó sűrűre a szószt, és a reszelt sajt hozzáadásánál tanácsos alacsonyabb hőfokon folyamatosan keverni, felváltva a sajttal és a forró tésztafőző vízzel. Így a sajt szépen olvad és keveredik hozzá.

Scialatielli

Campagna tartományból származik ez a frissen készítendő házi tészta, de mára az egész délvidéket meghódította, északon inkább a jóval vékonyabb tagliatelle dívik. A scialatielli neve vélhetően a nápolyi nyelv két szavából ered: a "scialare" (élvezni) és a "tiella" (serpenyő) szavakból. Amalfiban Enrico Cosentino séf alkotta meg a hatvanas években, aztán 1978-ban, amikor egy kulináris versenyen bemutatta megkapta érte az év entremetier díját, amellyel Campania régió hagyományos agrár-élelmiszeripari termékeiként ismerik el.

Így néz ki a scialatielli

A friss tésztát rövidebb csíkokba vágják mint a spagettit, szélesebbre és meglehetősen szabálytalan téglalapalakúra hagyják mint a tagliatellét. Hagyományosan kézzel gyúrják: lisztből, vízből és/vagy tejből, reszelt sajtból, apróra vágott friss bazsalikomból, sóból és tojásból, de előregyártott, szárított formában is értékesítik.

Tippek a scialatielli készítéséhez

Először a tejet, a sót, a tojást, a reszelt sajtot, ami lehet parmezán például, és az aprított bazsalikomot keverjük jól el habverővel, utána mehet a tálba a liszt. Sokféle videót megnéztem erről a folyamatról és ez volt a legésszerűbb mozdulatsor. Lisztek terén jó, ha kétfélét használunk, fele-fele arányban 00-ás lisztet és semolinát, ami egy nagyon kemény szemű búzából, durumbúzából készül, leginkább a mi búzadaránkhoz hasonlít, és csodás sárgás színe van.

A bazsalikom mellé petrezselymet is apríthatunk, vagy a többi, fent említett hozzávalóhoz botturmixszal is hozzákeverhetjük a zöldeket így nem kell kést sem keressünk a fiókban.

A tésztát kézzel gyúrjuk össze, nem kell sokáig dolgozni vele, egy golyóban, letakarva tegyük a hűtőbe pihenni egy fél órára. Semolinával szórt deszkán nyújtsuk sodrófával 2-3 miliméteres vastagságúra, téglalap formába, hajtsuk félbe és így szeleteljük kb. 5 miliméteres csíkokba, akkor lesz csoda szép duci majd a szószban. Leggyakrabban halas és kagylós paradicsomszósszal tálalják, aztán van az 'alla nerano', mely egy parmezános-cukkinis változat, de nekem a padlizsános-paradicsomos scialatielli a kedvencem. Remélem, egyezik az ízlésünk, próbáljátok ki!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több különleges étel, amit kipróbálhatsz otthon:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...