Mindannyian úgy gondoljuk, a nagyi főztje a legjobb. Olaszországban sincs ez másképpen. A "nonna" konyhájából ínycsiklandó fogások, házi tészták kerülnek ki. Azonban felmerül a kérdés, mi lesz, ha a nagyik már nem lesznek közöttünk, és az eddig generációról generációra öröklődő tudás a megváltozott viszonyok miatt semmibe vész? Az olasz nők sem főállású háziasszonyok többé, így a házi tészták elkészítésének régi szokása lassan a semmibe vész.
A 93 éves Cesaria lorighittast készít:
Vicky Bennison évekig a gazdasági szektorban dolgozott, és járt Oroszországban, Türkmenisztánban és Dél-Afrikában is. Utazásai során mindig a helyi finomságokra fókuszált leginkább. Keresett gombát Szibériában orosz maffiózókkal, és főzött zebrapörköltöt is a Turkana-tó partján Afrikában. Vicky végül gasztronómiai témájú kötetek írásában találta meg önmagát, és felváltva él Londonban és Olaszországban.
A 95 éves Rachele cavatellit készít a dél-olaszországi Bariban:
Vicky online projektjében hamisítatlan olasz nagyikkal, "nonnákkal" készít videókat, ahol az idős asszonyok bemutatják, hogyan készülnek az igazi házi tészták. A projekt Instagramon is jelen van, de a YouTube-on hosszabb videókon is lehet követni a nagyikat. Sőt, a nagyiknak saját honlapot is létrehozott Vicky, ahol több receptet is eltanulhatunk tőlük.
A tortelli con la coda (tortelli "farokkal") 16. századi verziója Fernandától:
A 95 éves Guiseppamalloreddust és kicsike macarrones de ungiát készít:
A szardíniai Maria és Pepina megmutatja a friss készítésű su succu-t. Ez egy sáfrányos-sajtos tésztaétel:
Marica strapponit, egy különleges, tépett tésztaételt készít:
A 93 három éves Concetta a saját készítésű spenótos tagliatelléjével:
Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
Csirkefagyi, pillecukor zselatinban és konzervleves - retró kajatrendek Amerikából