Kezdődik az Olasz Gasztronómiai Világhét: ünnepeljük méltó módon, autentikus olasz receptekkel

Idén kilencedik alkalommal, ismét megrendezésre kerül az Olasz Gasztronómiai Világhét, ami egy héten keresztül, november 16-22 között kínál izgalmasabbnál izgalmasabb programokat világszinten 102 országban, köztük hazánkban is.

Az olasz gasztronómiát ünneplő esemény minden évben az olasz konyhát és az Olaszországban gyártott, azaz "Made in Italy" termékeket hirdeti: az elmúlt években több mint száz országban, több mint ezer rendezvényt szerveztek ennek céljából. A világhétnek azonban minden évben van saját tematikája is, ami köré szerveződnek az események.

Spaghetti aglio olio e peperoncino - receptért kattints a képre

Az idei Olasz Gasztronómiai Világhét témája a “Mediterrán diéta és konyhai hagyományok: egészség és tradíció”, így a fókusz most az olasz konyhai hagyományok gyökereire és a mediterrán diétára kerül. Utóbbi régóta nagy elismerésnek örvend, mint egy egészséges, kiegyensúlyozott és fenntartható életmód – ami ráadásul fantasztikus ízekkel is kényezteti követőit.

A mai világban azonban megkerülhetetlenek a receptvideók, hiszen sokkal nagyobb valószínűséggel sikerül elkészíteni egy receptet, ha látjuk is, hogyan készíti azt a séf, és nem csak olvassuk. Épp ezért az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti irodája, az Olasz Nagykövetség segítségével indított kommunikációs kampánya videós receptek és rövid videók segítségével teszi lehetővé az elmélyülést az olasz konyha világában és a gasztrohét idei tematikájában.

Alessandro Manfredini budapesti olasz séf, a Gasztrohét egyik szakértője

A közösségi oldalakon és médiapartnereken keresztül folytatott kampányban olyan szakértők is közreműködnek, mint Gianni Annoni és egy budapesti olasz séf, Alessandro Manfredini. A Külkereskedelmi intézet közösségi oldalain sok érdekességet osztanak meg a hét folyamán olyan hagyományos olasz alapanyagokról, mint az extra szűz olívaolaj, a parmezán, a különféle tészták és a liszt, a mozzarella, a pármai sonka, a bor és a kávé.

A hagyományos olasz konyha két receptjét is elsajátíthatjuk Alessandro Manfredini séf segítésével, aki kameráink előtt mutatta meg, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen készíteni laktató és egészséges olasz fogásokat.

Így készül a spagetti fokhagymával, olívaolajjal és chilipaprikával:

Az olasz karfiolkrémleves ropogós prosciutto crudo sonkával és parmezánpopcornnal pedig így készül:

Ezen kívül két rendezvényt szervez az Olasz Nagykövetség, az Olasz Külkereskedelmi Intézet, az Olasz Kultúrintézet, valamint az Olasz Konyhaművészeti Akadémia budapesti küldöttsége, melyekre a Kultúrintézetben kerül sor.

  • November 20-án, szerdán, 19:30-tól a "Rialtói piac - Velence" című filmet nézhetjük meg velencei ételkóstolóval egybekötve, utóbbi Graziano Cattaneo séf közreműködésével valósul meg.
  • November 21-én, csütörtökön, délelőtt 10:30-tól pedig a világhét témájáról és az olasz konyháról szervez kerekasztal-beszélgetést az Olasz Konyhaművészeti Akadémia. Utána Maria Carmela Gaetani Aronica és Szabó Győző professzor tartanak rövid előadást a közönségnek, a programot pedig a Krizia étterem által összeállított kóstoló zárja.
Vellutata di Cavolfiore - receptért kattints a képre

Még több információt az Olasz Gasztronómiai Világhétről az Olasz Külkereskedelmi Intézet Instagram és Facebook oldalán találtok!

Az olasz kariolkrémleves pontos receptjét itt, a spagetti fokhagymával, olívaolajjal és chilipaprikával receptjét pedig itt találjátok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Bejgli fatörzs

Gyorsan összedobható karácsonyi desszert, ízlés szerint arany, ezüst cukorgyöngyökkel, marcipán tobozzal, apró mézeskalácsfigurákkal még ünnepibbé varázsolhatjuk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...