Az olasz gasztronómiát ünneplő esemény minden évben az olasz konyhát és az Olaszországban gyártott, azaz "Made in Italy" termékeket hirdeti: az elmúlt években több mint száz országban, több mint ezer rendezvényt szerveztek ennek céljából. A világhétnek azonban minden évben van saját tematikája is, ami köré szerveződnek az események.
Az idei Olasz Gasztronómiai Világhét témája a “Mediterrán diéta és konyhai hagyományok: egészség és tradíció”, így a fókusz most az olasz konyhai hagyományok gyökereire és a mediterrán diétára kerül. Utóbbi régóta nagy elismerésnek örvend, mint egy egészséges, kiegyensúlyozott és fenntartható életmód – ami ráadásul fantasztikus ízekkel is kényezteti követőit.
A mai világban azonban megkerülhetetlenek a receptvideók, hiszen sokkal nagyobb valószínűséggel sikerül elkészíteni egy receptet, ha látjuk is, hogyan készíti azt a séf, és nem csak olvassuk. Épp ezért az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti irodája, az Olasz Nagykövetség segítségével indított kommunikációs kampánya videós receptek és rövid videók segítségével teszi lehetővé az elmélyülést az olasz konyha világában és a gasztrohét idei tematikájában.
A közösségi oldalakon és médiapartnereken keresztül folytatott kampányban olyan szakértők is közreműködnek, mint Gianni Annoni és egy budapesti olasz séf, Alessandro Manfredini. A Külkereskedelmi intézet közösségi oldalain sok érdekességet osztanak meg a hét folyamán olyan hagyományos olasz alapanyagokról, mint az extra szűz olívaolaj, a parmezán, a különféle tészták és a liszt, a mozzarella, a pármai sonka, a bor és a kávé.
A hagyományos olasz konyha két receptjét is elsajátíthatjuk Alessandro Manfredini séf segítésével, aki kameráink előtt mutatta meg, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen készíteni laktató és egészséges olasz fogásokat.
Így készül a spagetti fokhagymával, olívaolajjal és chilipaprikával:
Az olasz karfiolkrémleves ropogós prosciutto crudo sonkával és parmezánpopcornnal pedig így készül:
Ezen kívül két rendezvényt szervez az Olasz Nagykövetség, az Olasz Külkereskedelmi Intézet, az Olasz Kultúrintézet, valamint az Olasz Konyhaművészeti Akadémia budapesti küldöttsége, melyekre a Kultúrintézetben kerül sor.
- November 20-án, szerdán, 19:30-tól a "Rialtói piac - Velence" című filmet nézhetjük meg velencei ételkóstolóval egybekötve, utóbbi Graziano Cattaneo séf közreműködésével valósul meg.
- November 21-én, csütörtökön, délelőtt 10:30-tól pedig a világhét témájáról és az olasz konyháról szervez kerekasztal-beszélgetést az Olasz Konyhaművészeti Akadémia. Utána Maria Carmela Gaetani Aronica és Szabó Győző professzor tartanak rövid előadást a közönségnek, a programot pedig a Krizia étterem által összeállított kóstoló zárja.
Még több információt az Olasz Gasztronómiai Világhétről az Olasz Külkereskedelmi Intézet Instagram és Facebook oldalán találtok!
Az olasz kariolkrémleves pontos receptjét itt, a spagetti fokhagymával, olívaolajjal és chilipaprikával receptjét pedig itt találjátok.