Íme az ok, miért tarts mindig egy olajos rongyot a főzőlap mellett

Ki gondolná, hogy egy olajba áztatott rongy is hasznos lehet a konyhában? Nekünk van egy tippünk, ami garantáltan hasznodra válik, ha öntöttvas-edényben szeretsz főzni és sütögetni.

Az öntöttvas-edényről már tudjuk, miért jár mindenki a csodájára évtizedek óta. Ezek a lábasok kitűnően tárolják a hőt, elképesztően ízletesre és szaftosra lehet bennük főzni a húsokat, de köretek, kiváltképp krumpliételek elkészítésére is tökéletes.

Egy jó öntöttvas-edény évtizedekig képes tulajdonosa szolgálatában állni, ahhoz viszont, hogy az edényünk 20-30 évvel később is hibátlanul működjön, a kényes vasat bizony folyamatosan ápolnunk kell, és már a legelső használat előtt le kell kezelni. Hogy miből áll ez?

Az első használat előtt növényi, telítetlen olajjal (pl. lenmag, napraforgó, repce vagy kukorica) át kell törölni az edényt, a felesleget fel kell itatni, majd sütőben 230°C-on legalább harminc percig kell hagynunk a tálat. Sokan vannak, akik a kihűlést követően még háromszor-négyszer megismétlik ezt az eljárást addig, amíg a vas felülete fekete nem lesz.

A vasedényünkkel ezek után is sokat kell törődni, használat után mindig azonnal érdemes kitisztítani, felmelegíteni, hogy a tál teljesen száraz legyen, ezután pedig ismét át kell kenni növényi olajjal. Sose hagyjuk vizesen, a szárítással és az olajozással éppen az ellen küzdünk, hogy az edényünk berozsdásodjon.

Itt jön képbe az olajos rongy

kinek van már öntöttvas-edénye tudja, ezt az eszközt folyamatosan használni kell (nem csak azért, mert minden finomabb benne), a sok tisztítás után pedig nem maradhat ki az olajozás, ha pedig egy olajjal átitatott régi rongy ott hever a tűzhely mellett, szinte egészen biztos, hogy nem felejtjük el leápolni az edényünket.

Forrásunk volt.

Címlap: Thekitchn/Rochelle Bilow


Ezek a konyhai praktikák is segíthetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...