Íme az ok, miért tarts mindig egy olajos rongyot a főzőlap mellett

Ki gondolná, hogy egy olajba áztatott rongy is hasznos lehet a konyhában? Nekünk van egy tippünk, ami garantáltan hasznodra válik, ha öntöttvas-edényben szeretsz főzni és sütögetni.

Az öntöttvas-edényről már tudjuk, miért jár mindenki a csodájára évtizedek óta. Ezek a lábasok kitűnően tárolják a hőt, elképesztően ízletesre és szaftosra lehet bennük főzni a húsokat, de köretek, kiváltképp krumpliételek elkészítésére is tökéletes.

Egy jó öntöttvas-edény évtizedekig képes tulajdonosa szolgálatában állni, ahhoz viszont, hogy az edényünk 20-30 évvel később is hibátlanul működjön, a kényes vasat bizony folyamatosan ápolnunk kell, és már a legelső használat előtt le kell kezelni. Hogy miből áll ez?

Az első használat előtt növényi, telítetlen olajjal (pl. lenmag, napraforgó, repce vagy kukorica) át kell törölni az edényt, a felesleget fel kell itatni, majd sütőben 230°C-on legalább harminc percig kell hagynunk a tálat. Sokan vannak, akik a kihűlést követően még háromszor-négyszer megismétlik ezt az eljárást addig, amíg a vas felülete fekete nem lesz.

A vasedényünkkel ezek után is sokat kell törődni, használat után mindig azonnal érdemes kitisztítani, felmelegíteni, hogy a tál teljesen száraz legyen, ezután pedig ismét át kell kenni növényi olajjal. Sose hagyjuk vizesen, a szárítással és az olajozással éppen az ellen küzdünk, hogy az edényünk berozsdásodjon.

Itt jön képbe az olajos rongy

kinek van már öntöttvas-edénye tudja, ezt az eszközt folyamatosan használni kell (nem csak azért, mert minden finomabb benne), a sok tisztítás után pedig nem maradhat ki az olajozás, ha pedig egy olajjal átitatott régi rongy ott hever a tűzhely mellett, szinte egészen biztos, hogy nem felejtjük el leápolni az edényünket.

Forrásunk volt.

Címlap: Thekitchn/Rochelle Bilow


Ezek a konyhai praktikák is segíthetnek:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...