Az öntöttvas-edényről már tudjuk, miért jár mindenki a csodájára évtizedek óta. Ezek a lábasok kitűnően tárolják a hőt, elképesztően ízletesre és szaftosra lehet bennük főzni a húsokat, de köretek, kiváltképp krumpliételek elkészítésére is tökéletes.
Egy jó öntöttvas-edény évtizedekig képes tulajdonosa szolgálatában állni, ahhoz viszont, hogy az edényünk 20-30 évvel később is hibátlanul működjön, a kényes vasat bizony folyamatosan ápolnunk kell, és már a legelső használat előtt le kell kezelni. Hogy miből áll ez?
Az első használat előtt növényi, telítetlen olajjal (pl. lenmag, napraforgó, repce vagy kukorica) át kell törölni az edényt, a felesleget fel kell itatni, majd sütőben 230°C-on legalább harminc percig kell hagynunk a tálat. Sokan vannak, akik a kihűlést követően még háromszor-négyszer megismétlik ezt az eljárást addig, amíg a vas felülete fekete nem lesz.
A vasedényünkkel ezek után is sokat kell törődni, használat után mindig azonnal érdemes kitisztítani, felmelegíteni, hogy a tál teljesen száraz legyen, ezután pedig ismét át kell kenni növényi olajjal. Sose hagyjuk vizesen, a szárítással és az olajozással éppen az ellen küzdünk, hogy az edényünk berozsdásodjon.
Itt jön képbe az olajos rongy
kinek van már öntöttvas-edénye tudja, ezt az eszközt folyamatosan használni kell (nem csak azért, mert minden finomabb benne), a sok tisztítás után pedig nem maradhat ki az olajozás, ha pedig egy olajjal átitatott régi rongy ott hever a tűzhely mellett, szinte egészen biztos, hogy nem felejtjük el leápolni az edényünket.
Címlap: Thekitchn/Rochelle Bilow
Ezek a konyhai praktikák is segíthetnek: