Magukban vagy pitében, kekszben vagy más süteményben, az olajos magvak nemcsak egészségesek, de nagyon finomak is. Feltéve, ha frissek, és nem várakoztak túl sokáig a szekrényben, amitől állott, keserű ízük lett. Ahhoz, hogy ezt megelőzd, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az olajos magvak tárolásáról.
Megromolhatnak az olajos magvak?
Igen. Az állagukat tekintve ilyenkor elveszítik a ropogósságukat és puhábbá válnak.
A színük némileg besötétedik, az ízük pedig lisztessé és ízetlenné válik a nem megfelelő tárolási körülmények miatt. A magasabb zsírtartalmú diófélék, mint a dió és a pekándió szintén megrohadhatnak néhány hónap után, ha túl meleg hőmérsékleten tárolják őket. Ha azt veszed észre, hogy a ropogtatnivalód kesernyés, savanykás ízű, akkor valószínűleg már ebbe a fázisba lépett.
Még egy péksüteményben is, amikor az olajos magvakat rengeteg cukorral és zsírral párosítod, a frissesség kulcsfontosságú, mert ha állott alapanyagot használsz fel, azonnal érezni fogod a pitében az avas keserűséget, és ez egyáltalán nem kívánatos.
A mottó tehát: minél frissebb az olajos mag, annál jobb.
Próbáld ki ezeket a recepteket:
Mire figyelj a vásárlásnál?
Olyan forrásból érdemes vásárolni az olajos magvakat, amely szem előtt tartja a szezonalitást, és gyakran cseréli a készletet. Ha lehetséges, vásárlás előtt kóstold meg az árut (csomagolásmentes boltokban és a piacon a legegyszerűbb ez), és egészben, nyersen vidd haza, a darabolást vagy pirítást pedig hagyd az evés vagy felhasználás előtti pillanatra, hogy minél ropogósabb és intenzívebb ízt kapj.
Hogyan lehet tovább frissen tartani az olajos magvakat?
Az olajos magvak szobahőmérsékleten legfeljebb három hónapig ajánlott tárolni, és csak akkor, ha jól felcímkézett, légmentesen záródó, fénytől és hőtől védett tárolóban van.
Ha azonban nagyobb mennyiséged van a ropogós alapanyagokból, akkor simán beteheted őket a fagyasztóba is, légmentesen záródó zacskóban vagy dobozban.
Így akár egy évig (vagy még tovább is) elállnak.
Egy kis inspiráció:
Felhasználhatóak az állott olajos magvak?
Bár a konyhaszekrény sarkában árválkodó dió lehet, hogy már nem alkalmas a baklava elkészítéséhez, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ki kell dobni. Ha egy dió csak kicsit állott, még mindig meg lehet pirítani, hogy visszakapjon egy keveset korábbi ízéből és ropogósságából. Azonban, ha savanyú, keserű ízű a dió- vagy mogyoróféle, akkor az azt jelzi, hogy végképp megromlott, és már semennyi cukor, vaj vagy sütés nem fogja megmenteni. Az általános szabály, hogy ha már nyersen nem ennéd meg, akkor sütni sem szabad vele.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekességről olvashatsz itt: