Olajos magvak az egészségedért: 5+1 ok, amiért érdemes őket rendszeresen fogyasztanod

Egészen egyszerű választásokkal nagyon sokat tehetünk az egészségünkért - ilyen döntés pl., ha rendszeresen fogyasztunk ezekből a magokból. (X)

Tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag - értékes tápanyagokban gazdag élelmiszereink. Összefoglaló néven olajos magvaknak nevezzük őket, bár hasonló táplálkozás-élettani tulajdonságaik miatt gyakran soroljuk a dióféléket, mandulát, földimogyorót is egy csoportba velük.

Most azonban koncentráljunk ezekre a kisebb magvakra - lássuk, miért érdemes fogyasztanunk őket!

Tudj meg még többet a Vénusz legújabb, pirított magvas kenőmargarinjáról itt!

Igazi superfoodok

  1. Egyik legfontosabb tápanyagjellemzőjük, hogy gazdagok ún. többszörösen telítetlen pl. omega-3 zsírsavakban. Tudjuk, hogy ezeknek az értékes zsírsavaknak fő forrásai a tengeri halak, ugyanakkor itthon nem könnyű és nem is túl olcsó tengeri halakhoz jutni - ezért érdemes nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy rendszeresen szerepeljenek étrendünkben az olajos magvak.
  2. Értékes zsírtartalmuk esszenciái a belőlük készített olajak (pl. napraforgómag-, tökmag-, szezámmag-, lenmag-), különösen a hidegen préselt változatok. Érdemes ezekből tartani mindig otthon, és ételkészítéshez, salátákhoz rendszeresen használni belőlük.
  3. Kiváló növényi fehérjeforrások, ezért fontos alapélelmiszerei a vegetáriánus illetve a vegán konyhának.
  4. Összetett szénhidrát- és élelmirost-tartalmuknak köszönhetően jól beilleszthetőek mind a fogyókúrás, mind az inzulinrezisztencia- ill. a cukorbeteg étrendekbe is. Ezekben az esetekben azonban arra figyeljünk, hogy pont a fenti magas zsírtartalmuknak köszönhetően energiatartalmuk (kcal) is magas, így csak korlátozott mennyiségben, energia- és szénhidráttartalmukat a napi ajánlott mennyiségbe mindig beleszámolva fogyaszthatóak.
  5. A növényi eredetű alapanyagok között kiemelkedik kalciumtartalmuk, így ha nem fogyasztunk tejtermékeket (pl. tejfehérje-allergia esetén), akkor is legyenek (a diófélékkel együtt) részei a napi étrendünknek.
  6. A kalcium mellett gazdagok magnéziumban, káliumban, foszforban, ciknben és mangánban, illetve B-vitaminokban és a szabadgyököket megkötő, antioxidáns hatású E-vitaminban.

Chilis tökmag

Néhány hete, egy vendégségben ettem először ilyen csípős pirított tökmagot, egy kedves barátunk készítésében. Finom rágcsálnivaló.

Hogyan használjuk az olajos magvakat?

Az olajos magvak felhasználása rendkívül széleskörű:

  • fogyaszthatjuk ezeket önmagukban - tipikusan ilyen pl. a napraforgó- vagy a tökmag,
  • megszórhatjuk velük otthon készített kenyereinket, péksüteményeinket,
  • de akár aprítva vagy egészben kenyereink, péksüteményeink tésztájába is keverhetjük őket,
  • illetve a fentiekhez hasonlóan sós süteményeknél, kekszeknél, rágcsálnivalóknál is használhatjuk őket,

Granola házilag

A bolti granolákkal az a baj, hogy legtöbbször tele van cukorral, ezzel szemben a házilag készített verziónál mi tudjuk szabályozni, hogy mennyit adunk hozzá. Mert azért kell bele, hogy ...

  • szórhatjuk reggeli müzlinkbe, kásánkba, házi granolánkba - egészen különleges ízt adnak ételeinknek, ha előzőleg egy kicsit szárazon - extra zsiradék hozzáadása nélkül - megpirítjuk őket,
  • készíthetünk belőlük szendvicsre való kenőkéket vagy
  • sokmagos energiaszeleteket,
  • dúsíthatjuk velük salátáinkat, ázsiai ízvilágú zöldséges- vagy tésztaételeinket,
  • és akármilyen furcsán is hangzik, tehetjük őket gyümölcsös turmixainkba, smoothiekba.

Tökmagos zöldségtallérok

A zöldségmasszát ízesíthetjük tetszés szerint fokhagymával, hagymával is, esetleg keverhetünk hozzá még feta sajtot is. Eredetileg a tallérokat napraforgómaggal szerettem volna ...

Ötmagvas és diós sajtos-sós rudak

Ezt a receptet valójában a kedvenc cukrászdámból kaptam Gödöllőn. Ott azonban a cukrász maga készíti el a leveles (vajas) tésztát. Mivel nekem nincs olyan sok időm, hogy az eredeti ...

címlapkép: 123rf

Tudj meg még többet a Vénusz legújabb, pirított magvas kenőmargarinjáról itt!

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Édes gofri

Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!