A nyár íze a kenyéren: készíts mediterrán tapenádot 4 hozzávalóból

Minden nemzetnek megvan a maga kedvenc kenyérre kenhető krémje. A mediterrán országokban ez az olajbogyóból készült tapenád. Nézzük, mit tud!

Az olajbogyós krém, nemzetközi nevén tapenád, ismerős lehet azoknak, akik több ország konyhájában is otthon vannak. Azoknak pedig, akik még nem hallottak róla, ideje megismerkedniük ezzel a sós, komplex előétellel, ami bármilyen péntek esti borozgatás kísérője lehet. Készítsünk hétvégére olajbogyós krémet mi is!

Mediterrán ízek kenyérre kenve: ez a tapenád

Miből készül?

A kulináris világ szereti elválasztani egymástól a különböző kencéket: így minden, ami zöldfűszeralapú krém, az pesztó, az olajbogyóból készült dolgok pedig a tapenád nevet viselik.

Az alapreceptben olaj- és kapribogyó, citromlé és olívaolaj szerepel. Ezt a négy hozzávalót kell krémesre turmixolni és kenyérre vagy zöldségre kenve kínálni, a főétkezés előtt.

Persze nem kell a tradicionális összeállításhoz ragaszkodnunk, csinálhatjuk halból, zöldségből vagy sült húsból is.

Hogyan született?

Dél-Franciaországban nagyon népszerű, eredete pedig a mediterrán térséghez köthető. Az alapját képező kapribogyót az ókorban olajos edényekben tárolták, aminek hatására a szemek magukba szívták az olíva ízét, és megpuhultak.

Így született a tapenád, és gyorsan a mediterrán országok kedvence lett. Először Olaszországban írták le receptjét, az első században. Ekkor indult hódító útjára, népszerűsége pedig az óta töretlen. Talán azért, mert egy falatban hordozza az olasz és spanyol konyha ízeit.

Próbáljuk ki mi is a készítését, a legtöbb boltban már kapható a kapribogyó. Pár hozzávalóból egy igazán különleges krémet hozhatunk össze, és repülőjegy nélkül utazhatunk a napfényes délre.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Fedezd fel a világ ízeit velünk:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...