A nyár íze a kenyéren: készíts mediterrán tapenádot 4 hozzávalóból

Minden nemzetnek megvan a maga kedvenc kenyérre kenhető krémje. A mediterrán országokban ez az olajbogyóból készült tapenád. Nézzük, mit tud!

Az olajbogyós krém, nemzetközi nevén tapenád, ismerős lehet azoknak, akik több ország konyhájában is otthon vannak. Azoknak pedig, akik még nem hallottak róla, ideje megismerkedniük ezzel a sós, komplex előétellel, ami bármilyen péntek esti borozgatás kísérője lehet. Készítsünk hétvégére olajbogyós krémet mi is!

Mediterrán ízek kenyérre kenve: ez a tapenád

Miből készül?

A kulináris világ szereti elválasztani egymástól a különböző kencéket: így minden, ami zöldfűszeralapú krém, az pesztó, az olajbogyóból készült dolgok pedig a tapenád nevet viselik.

Az alapreceptben olaj- és kapribogyó, citromlé és olívaolaj szerepel. Ezt a négy hozzávalót kell krémesre turmixolni és kenyérre vagy zöldségre kenve kínálni, a főétkezés előtt.

Persze nem kell a tradicionális összeállításhoz ragaszkodnunk, csinálhatjuk halból, zöldségből vagy sült húsból is.

Hogyan született?

Dél-Franciaországban nagyon népszerű, eredete pedig a mediterrán térséghez köthető. Az alapját képező kapribogyót az ókorban olajos edényekben tárolták, aminek hatására a szemek magukba szívták az olíva ízét, és megpuhultak.

Így született a tapenád, és gyorsan a mediterrán országok kedvence lett. Először Olaszországban írták le receptjét, az első században. Ekkor indult hódító útjára, népszerűsége pedig az óta töretlen. Talán azért, mert egy falatban hordozza az olasz és spanyol konyha ízeit.

Próbáljuk ki mi is a készítését, a legtöbb boltban már kapható a kapribogyó. Pár hozzávalóból egy igazán különleges krémet hozhatunk össze, és repülőjegy nélkül utazhatunk a napfényes délre.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Fedezd fel a világ ízeit velünk:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek