Manapság már a legtöbb boltban kapható többféle olajbogyó is: zöldek, barnák, feketék, magozottak, töltöttek, olajosak, ecetesek és még sorolhatnánk. Odáig általában el is jutunk, hogy megvegyünk belőlük egy-két üveggel, azonban nem sokkal később akadályba ütközünk: néhány tál görög saláta után megfeledkezünk az olajbogyóról – a legtöbbször sajnos csak amiatt, mert nem tudunk vele mit kezdeni. Na, de ennek most vége: 5 olyan elkészítési módot olvashatunk a cikkben, amelyek segítségével a bogyók végre a salátán kívül más ételekben is landolhatnak.
Nézd meg galériánkban az olajbogyó felhasználásának ötleteit:
5 recept, ha van egy üveg olajbogyód, ami nem akar elfogyni
Tapenád
A mediterrán térség kedvelt kencéje a tapenád, amelyben általában olajbogyó, kapribogyó, szárított paradicsom és szardella egyesülnek. Amikor a kenyérre kenjük, felér egy falat napfénnyel, ami az aromás olívaolajnak és fűszereknek is köszönhető. Egy csuda recept ITT található hozzá!
Kenyerek
De nemcsak kenyérre tehetjük az olajbogyót, hanem kenyérbe is: például egy belül légies, kívül ropogós focacciába, ebbe a különleges „pizzakenyérbe”. Tulajdonképpen bármilyen kelt tésztát elláthatunk vele, legyen szó kovászos vekniről, gyors stangliról vagy zsömléről. Próbáld ki például EZT a receptet!
Szendvicskrémek
Amit a tapenáddal elkezdtünk korábban, azt most itt folytatjuk – ugyanis az olívabogyók más szendvicskrémekbe és mártogatósokba is kerülhetnek. Például avokádókrémbe vagy fetakrémbe darálhatjuk, de a paradicsomos és krémsajtos kencéknek is jól áll. ITT egy kiváló példarecept!
Rántva-töltve
Az előételek palettáját tovább színesítve, elkészíthetjük az olajbogyót töltött és rántott formában is. Ehhez jó, ha nagyobb méretű és (természetesen) magozott bogyóink vannak, ugyanis a mag kivájt helyére kerülhet majd a töltelék. Ez utóbbi lehet bármilyen sajtos krém, ami kellemesen megolvad majd a forró olajban, míg kívülről izgalmas kontrasztot képez a roppanós panír. Ha felkeltette az érdeklődésed, a recept ITT található!
Húsételekben
Ha odavagyunk a mediterrán ízekért, lássuk el a húsételeinket is ezekkel a zamatokkal: szerencsére az olajbogyó kiválóan illik a csirkéhez és a marhához is. Készítsünk sűrű, szaftos ragukat paradicsomosan vagy ropogósra sütött húsokat fűszeresen, az edénybe pedig mindig szórjunk egy nagy marék olajbogyót. Például EZ a recept isteni!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További izgalmas konyhai ötletek várnak: