5 tutibiztos tipp, hogy ne spricceljen rád az olaj hússütés közben

Szívesen kisütnél gyorsan pár csirkemellcsíkot vagy szűzérmét, de attól rettegsz, hogy a serpenyőben fortyogó olaj ráspriccel a csupasz karodra? Íme néhány megoldás, amivel elkerülheted az apró, de bosszantó konyhai balesetet.

A húsok serpenyőben való sütése bár gyorsan kivitelezhető, van egy problémaforrás, amit csak nagyon nehezen lehet kikerülni, ez pedig nem más, mint a forró, fröcsögő olaj. Hiába igyekszel éppen csak annyira felmelegíteni az olajat, hogy abban szépen, csendben süljön a készülő étel, az olaj, mint egy kiszámíthatatlan tűzhányó, a szélrózsa minden irányába elkezd fröcskölni.

Vajon milyen trükkökkel védekeznek a profik az olajspriccelés ellen? Nézzünk pár hasznos megoldást!

1. A jól választott edény csodákra képes

Akár bő olajban sütünk ki rántott húst, akár csak kevés olajban pirítunk zöldséget vagy csirkemellet, érdemes magasabb falú edényt választanunk, ezzel ugyanis elkerülhetjük, hogy a kifröccsenő olaj éppen a mi kezünkön vagy főzőlapunkon landoljunk (Ó, de bosszantó hosszú percekig takarítani az olaj áztatta főzőlapot!)

2. Só

Ki gondolná, hogy a legalapvetőbb konyhai alapanyag segíthet meggátolni az olajfröcskölést? Mielőtt az olajat felraknád a tűzre, szórj bele egy csipetnyi sót. A só segít némi nedvességet felszívni a húsból és a zöldségekből is.

3. Alapos törölgetés

Amennyire csak lehet, sütés előtt próbáljuk meg áttörölni a húsokat és a zöldségeket egy konyhai papírtörlővel. Minél kevesebb nedvesség marad a húson, annál több eséllyel lesz biztonságos és fröccsenésmentes a sütés.

4. Az a bizonyos fröccsenésgátló

Fröccsenésgátlóból legalább kettő legyen otthon

A pillekönnyű, sűrűn szőtt fröccsenésgátló valóban nagy segítségünkre válhat sütés közben, érdemes azonban több méretet is tartani belőle otthon, hogy a kisebb és nagyobb szájú edényeknél is védelmet nyújtson a fedő.

5. Süsd meg duplán

Ez a módszer főleg a koreai konyhában elterjedt, a lényege pedig, hogy a húst kétszer sütik meg: első körben lassabban, alacsony hőfokon, aztán pedig - kevés pihentetés és az olaj lecsepegtetése/leitatása után - magas hőfokon sütik készre a húst.

Ezt a megoldást főleg a rántott ételeknél egyszerű kivitelezni: először érdemes 150°C-on aranybarnára sütni az ételt, majd második körben kicsit magasabbra, nagyjából 180°C-ra hevíteni az olajat, és abban sütni a húsokat addig, amíg azok készre nem sülnek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Főzni vagy éppen sütni készülsz? Ezek a tippek is segíthetnek!

Forrásaink voltak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...