Olaj nélkül nincs főzés!

Olaj nélkül szinte lehetetlen főzni. Sárdi Dani gasztrobloggerünk most elmagyarázza, melyik olaj mire jó, és fény derül az autentikus majonéz receptjére is!

Olívaolaj-torta

Már a neve is sokat sejtetően csengett ennek a sütinek. A "gyanu" beigazolódott, rég ízlett valami ennyire: könnyű, már-már légies, egyáltalán nem édes tészta, benne a roppanós ...

Olaj, és/vagy más zsiradék, mindig legyen otthon! Ha nincsen, nem tudunk dinsztelni, pirítani, salátát készíteni, gyakorlatilag csak azt tehetjük, hogy gyorsan elmegyünk olajért. Az étolaj a legalapvetőbb, persze ezen kívül is sok fajta létezik még. Nem árt, ha tartunk otthon extraszűz olíva-, hidegen sajtolt napraforgó-, tökmag- és pirított szezámolajat.

Olajok kánaánja

Létezik persze sokféle olaj (például szőlőolaj, mogyoróolaj, lenmagolaj, mákolaj, dióolaj stb.), de ezekre csak különösen érdekes receptekhez van szükség, illetve élettani hatásaik miatt ajánlott fogyasztani őket.
  • Sütéshez válasszunk finomított étolajat, ez optimális ahhoz a hőfokhoz, amit sütéskor el kell érnie az olajnak anélkül, hogy megégne.
  • Salátákat olívaolajjal vagy hidegen sajtolt napraforgóolajjal, esetleg tökmagolajjal dobhatunk föl.
  • Keleti ételekbe a főzés legvégén csöppentsünk egy kis pirított szezámolajat.
  • Az olasz ételek alapja a finom zamatú, extraszűz olívaolaj, a sütőtöklevest tálaláskor megbolondíthatjuk egy pár csepp tökmagolajjal.

Forgassuk az üveget, figyeljük a címkét!

Olívaolaj vásárlásakor érdemes alaposan elolvasni, mi van az üvegben. Az extraszűz ugyanis azt jelenti, hogy csakis mechanikai eljárással préselték ki az olajat a bogyókból, legfeljebb 27 fokon. A szűz olaj hasonló feltételek mellett születik, de valamivel rosszabb minőségű, míg az úgynevezett főző olívaolaj (pomace) a már kipréselt maradékból kémiai eljárással nyert, finomított olaj.
Házi majonézrecept Danitól

Hozzávalók: tojás, mustár, citromlé, só, bors, cukor, olaj.

Elkészítés

  1. Botturmix keverő edényébe üssünk fel egy egész tojást. A tojás legyen friss, és alaposan mossuk meg a héját felhasználás előtt, hiszen nyersen fogjuk fogyasztani. Tegyünk hozzá egy teáskanál mustárt, kevés citromlevet, sót, borsot, cukrot ízlés szerint.
  2. Tegyünk hozzákevés olajat (lehet étolaj és olívaolaj is, utóbbi esetben karakteresen olívaízű lesz az eredmény). Kezdjük el turmixolni és folyamatosan adagoljuk hozzá az olajat, éppen csak csurgassuk. Hamarosan elkezd sűrűsödni.
  3. Amikor a kívánt állagot elértük, hagyjuk abba a keverést és készen is van a majonézünk. Ízesítsük még, ha kell. Használhatjuk így is, de készíthetünk belőle tartárt is vagy hígíthatjuk egyszerűen egy kis tejföllel. Vigyázat, nem éppen diétás!

Majonézreceptek itt >>

Főzött majonéz

A nyers tojássárgájából és az olajból kikevert változatnál ízre lágyabb, kevésbé karakteres. Vízgőz felett készül vajjal, nem olajjal. Tejföllel dúsítjuk. A kész majonézt ...

Változatok majonézre

Nem tudom mások is annyira szeretik-e a majonézt és a majonézes ételeket, mint mi. Ezek a variációk azért jók, mert feldobhatjuk vele a megszokott ízeket. A Mester Kiadó receptkártya ...

Aioli

Egy Fideuà nevű katalán tésztaétel enélkül a szósz nélkül a helyiek  szerint elképzelhetetlen. Tényleg nagyon illik hozzá!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...