Olaj nélkül szinte lehetetlen főzni. Sárdi Dani gasztrobloggerünk most elmagyarázza, melyik olaj mire jó, és fény derül az autentikus majonéz receptjére is!
Olajok kánaánja
- Sütéshez válasszunk finomított étolajat, ez optimális ahhoz a hőfokhoz, amit sütéskor el kell érnie az olajnak anélkül, hogy megégne.
- Salátákat olívaolajjal vagy hidegen sajtolt napraforgóolajjal, esetleg tökmagolajjal dobhatunk föl.
- Keleti ételekbe a főzés legvégén csöppentsünk egy kis pirított szezámolajat.
- Az olasz ételek alapja a finom zamatú, extraszűz olívaolaj, a sütőtöklevest tálaláskor megbolondíthatjuk egy pár csepp tökmagolajjal.
Forgassuk az üveget, figyeljük a címkét!
Hozzávalók: tojás, mustár, citromlé, só, bors, cukor, olaj.
Elkészítés
- Botturmix keverő edényébe üssünk fel egy egész tojást. A tojás legyen friss, és alaposan mossuk meg a héját felhasználás előtt, hiszen nyersen fogjuk fogyasztani. Tegyünk hozzá egy teáskanál mustárt, kevés citromlevet, sót, borsot, cukrot ízlés szerint.
- Tegyünk hozzákevés olajat (lehet étolaj és olívaolaj is, utóbbi esetben karakteresen olívaízű lesz az eredmény). Kezdjük el turmixolni és folyamatosan adagoljuk hozzá az olajat, éppen csak csurgassuk. Hamarosan elkezd sűrűsödni.
- Amikor a kívánt állagot elértük, hagyjuk abba a keverést és készen is van a majonézünk. Ízesítsük még, ha kell. Használhatjuk így is, de készíthetünk belőle tartárt is vagy hígíthatjuk egyszerűen egy kis tejföllel. Vigyázat, nem éppen diétás!