Magyarországon drágult leginkább egy élelmiszer az EU-ban

Az Eurostat adatai alapján Horvátországban és Bulgáriában is olcsóbb volt az említett élelmiszer.

Úgy tűnik, hogy az élelmiszerek áremelkedése nem csillapodik, sőt, 2023 első negyedévében is folytatódott a drágulás az Európai Unióban. Sajnos Magyarország e tekintetben az élmezőnyben szerepel – írja a Pénzcentrum cikke.

Magyarországon drágult leginkább ez az élelmiszer az EU-ban

Magyarországon drágultak leginkább az olajok és zsírok az EU-ban

A márciusi Eurostat adatok szerint az olajoknak és zsíroknak a fogyasztói átlagára 23 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Az emelkedés mértéke nálunk 33 százalék volt, tehát 10 százalékponttal magasabb, mint a 27 ország átlagos drágulási mutatója

– írja a lap.
Jól látni, hogy Magyarország áll az első helyen / Fotó: Eurostat

Az Eurostat adataiból továbbá az is kiderült, hogy Magyarországhoz hasonlóan 30 százalék fölötti drágulás ment még végbe Dániában és Belgiumban is. De 28 százalék fölött alakult a drágulás a következő országokban is: Franciaország, Svédország, Szlovákia, Spanyolország és Olaszország is.

Az irigylésre méltó 10 százalékos áremelkedést mindössze 2 ország élvezhette. Az egyik Horvátország, ahol 5,6 százalékos volt az emelkedés mértéke. De Bulgáriában még olcsóbbak is lettek az olajok és zsiradékok. Jó hír viszont, hogy az előrejelzések szerint az olajok és zsírok inflációs rátája itthon is lassulni fog.

Forrásaink voltak.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...