7 igazi német Oktoberfest-recept a bajor perectől a currywurstig

Szeptember második felétől október elejéig söröskorsók koccanásától hangos München, ilyenkor tartják a sör legnagyobb népünnepélyét, az Oktoberfestet. Bajor sörök, kolbászok, sok sajt és burgonya - lássuk, mik a délnémet ünnep legnépszerűbb fogásai.

A fesztivál gyökerei a 19. század elejére nyúlnak vissza; 1810-ben Lajos bajor koronaherceg (később I. Lajos néven bajor király) feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt Münchenben. A frigyet méltóképp megünneplendő hatalmas fesztivált rendeztek a városlakóknak az akkori városfal melletti tisztáson, ahol mindenféle versenyt rendeztek a trónörökös házasságának tiszteletére.

A kezdeti atletikus vonalat az azóta eltelt kétszáz évben egyre inkább az evés-ivás váltotta fel, a helyszín azonban azóta sem változott: a legnagyobb német népünnepélyt a mai napig ugyanott, a házasság tiszteletére az aráról elnevezett Theresienwiese-n tartják meg.

Oktoberfest az asztalon - ezekkel a receptekkel otthon is fesztiválhangulatot teremthettek

Az Oktoberfest attribútuma mára egyértelműen a sör lett, amiből különleges főzettel készülnek a fesztiválra a müncheni sörfőzdék. Ez a Märzen, más néven Wiesnbier vagy Oktoberfestbier, ami a szokásos söröknél magasabb alkoholtartalommal bír.

A sör persze nem csak önmagában fontos eleme az Oktoberfestnek, hanem számos fogásba is belekerül összetevőként, és hát az sem meglepő, hogy a legjellegzetesebb ételek közt számos sörkorcsolya is van.

Ha szeretitek a söröket, próbáljátok ki ezeket a szuper sörkorcsolyákat is

De nézzük is szép sorban, mik a legtutibb Oktoberfest-receptek:

Bajor perec (Laugenbrezel)

Ezt a fényes, barna perecet mindenki ismerheti, hiszen ma már a legtöbb hipermarketben kapható. Ízben és állagban azonban össze sem hasonlítható a házilag készített verzióval, aminek az elkészítése nem is olyan bonyolult, mint az elsőre tűnhet. A tészta ráadásul univerzális, szóval nem csak perecet, de sörkorcsolyának való tésztagolyókat, zsemlét vagy kiflit is süthetünk belőle. 

A csodásan mélybarnára sült, sós perec receptjéért katt a képre

Bajor sajtkrém (Obatzda)

Ha már bajor jellegzetességek, nem mehetünk el szó nélkül emellett a különleges, sörös-köményes-paprikás sajtos mártogatós mellett. Ízében nagyon hasonlít a mi körözöttünkre, tejtermékként azonban nem túró és juhtúró, hanem camembert és krémsajt kerül bele. 

A fűszeres sajtkrém pontos receptje a képre kattintva elérhető

Currywurst

Ez már nem annyira bajor, de mindenképpen nagyon német, Berlinben nem lehet egy tömbnyit lesétálni anélkül, hogy belefussunk egy currywurst-standba. Az alapja a hagyományos német kolbász, a Bratwurst, ami színében általában jóval halványabb a mi paprikás fűszerezésű kolbászainknál. Erre kerül a különleges, currys paradicsomszósz, amit Herta Heuwer fejlesztett ki 1949-ben, amikor a Berlinben állomásozó angol katonáktól szerzett curryport és Worchestershire-szószt, amik a szósz jellegzetes ízét adják.

Ha kipróbálnátok a híres currywurstot, csak kattintsatok a képre

Burgonyasaláta (Kartoffelsalat)

Akárcsak mi és osztrák szomszédaink, a németek is imádják a burgonya minden formáját, így pedig salátát is készítenek belőle. Egyik legelterjedtebb verziója újburgonyából készül, ami sok-sok pirított bacont és egy kellemes ecetes-mustáros szószt kap maga mellé társul.

A németek imádott burgonyasalátának receptjét a fotóra kattintva eléritek

Virslisaláta (Wurstsalat)

Egy másik, talán kissé megosztó klasszikus, de hát ahol a virsli és a kolbász nemzeti étel, ott bizony saláta is készül belőle. Bajorországban ez a sajtos-uborkás verzió az egyik legnépszerűbb, ráadásul pár perc alatt elkészíthető.

Ha érdekel a Wurstsalat pontos receptje, katt a képre!

Sörös káposzta

Bármelyik húsos fogás vagy pékáru mellé remek kísérő lehet a párolt káposzta, ráadásul sörrel készítve igazán illeszkedik a fesztivál ízeihez.

Ha sörrel főzzük, mindenképpen fehér savanyúkáposztát használjunk, ha pedig boros ízekre vágyunk, azzal inkább lilakáposztát pároljunk.

A sörös káposzta remek körete lehet a húsoknak akár az ünnepi asztalon is, receptért katt a képre!

Bajor császármorzsa (Kaiserschmarrn)

Bár a legenda szerint Ferenc Józseftől származik a recept, a bajorok ugyanúgy a magukénak érzik a dara helyett liszttel készülő császármorzsát, mint az osztrákok. Az omlós, darabos édességet lekvár helyett almaszósszal tálalják, és mindegy is, hogy milyen eredetű is a desszert, az tuti, hogy bármilyen mutaságon megállja a helyét. 

A bajor császármorzsa elkészítése igazán nem nehéz, a pontos recept a képre kattintva elérhető

Sajt, kolbász, virsli, rántott hús minden mennyiségben

A fentieken túl természetesen minden tipikus fesztiválos kaja is megfér az Oktoberfesten. Sült kolbászok, tésztába tekert virslis falatok, sajtos nokedli (Käsespätzle), rántott hús és hagymás lepény (Flammkuchen), ezek mind remek kísérői a rengetegféle, minőségi sörnek. 

Käsespätzle egyszerűen

Németország egyik közkedvelt specialitása, ez a könnyen és gyorsan elkészíthető, laktató tészta. Jellegzetességét adja a helyi sajtok és a pirított hagyma. Ecetes fejes salátával ...

Flammkuchen Elzászból

Németországban flammkuchennek, Franciaországban tarte flambee-nak hívják ezt a kenyérlángoshoz nagyon hasonlító elzászi különlegességet. 

Receptek és fotók: Rosanics Petra, Kristyán Fanni, Simon Gábor

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További izgalmas receptek és cikkek itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...