Miből főzzek? – Októberben szüreti ízek uralják a terepet

Mindannyian szeretnénk egy fokkal tudatosabban táplálkozni, nem? Ennek kulcsa pedig elsősorban az alapanyagokban rejlik, amiket a konyhában használunk. A Nosalty csapatával ebben szeretnénk most mindenkinek segítséget nyújtani azáltal, hogy minden hónapban bemutatjuk az éppen aktuálisan termő/beszerezhető zöldségeket és gyümölcsöket és a belőlük készíthető jobbnál jobb ételeket.

Egyre hűvösebb az idő, a levelek hullani kezdenek, a boltokban és piacokon pedig megjelennek az októberi alapanyagok. Vigyük be őket a konyhába, hogy ne fázzanak, és magunkat is melegítsük fel velük. Krémes levesek, gazdag egytálételek, és szaftos, gyümölcsös sütemények várnak ránk: minden finom falat az októberi alapanyagok közreműködésével készülhet.

Miből főzzek? – Októberben szüreti ízek uralják a terepet

Szőlő

Amikor eljön a szüret ideje, minden a szőlőről szól: ősz közepén járunk, ilyenkor tilos kihagyni a fürtöket és a belőlük készülő finomságokat. Ugyan a legtöbbször nyersen szemezgetünk a gyümölcsből, megannyi főtt és sült fogás alapját is adhatja.

Ha sütnénk, tegyük sok-sok fűszerrel és olívaolajjal magában, esetleg helyezzük szaftos húsok mellé, hadd adják át az ízeiket egymásnak.

Főzzünk belőle lekvárt, szörpöt, vagy tegyük pitékbe, kevert süteményekbe. Kerülhet még gyümölcslevesekbe (természetesen ősziesre hangolva, szilvával, körtével, almával) vagy salátába, esetleg egy hideg előételtálra, sajtokkal, magvakkal.

Sütőtök

Nem telhet el október sütőtökös ételek nélkül: a fantasztikus narancssárga tök képes minden fogást sokkal otthonosabbá, ízesebbé, melengetőbbé tenni. Kerülhet levesbe (nem csak krémlevesbe), tésztához, rakottasba és különböző húsos egytálételekbe is.

Sőt, desszertek ízét és színét is adhatja: süssünk belőle édes kenyeret, ízesített brownie-t vagy muffint. Párosítsuk valamilyen mascarponés krémmel, ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval. Természetesen (és trendi módon) forró italokat is készíthetünk a sütőtökből.

Naspolya

Kevesen ismerik ezt a furcsa gyümölcsöt, és akik ismerik, azok is keveset tudnak róla. A Távol-Keletről hozzánk érkezett növény néhány helyen megtalálható hazánkban is, a fák pedig ilyenkor, októberben hoznak termést.

Leginkább lekvár készül a naspolyából, persze ez ne jelentse azt, hogy nem kísérletezhetünk vele. Kipróbálhatjuk a birshez vagy körtéhez hasonlóan süteményekben, édességekben. Macerás pucolása miatt érdemes szétfőzni, átpasszírozni és püréként használni.

Naspolyalekvár

A minap felhívott az egyik barátnőm, hogy jó érett naspolyák vannak a kertjében, és szívesen ad belőle. Szedtünk hát egy szatyorra valót, és gondoltam, megpróbálkozom egyszer a ...

Körte

Szintén nagy őszi klasszikus, amelynek felhasználási tárháza igen széles. Kellően, de nem túlságosan édes, ezért sós formában is használhatjuk: sült húsok mellett, azokkal együtt sütve vagy püréként, esetleg párolva.

Kiválóan illik hozzá több sajt is (pl. márványsajt, camembert, gouda, stb.), illetve érlelt, sós sonkákkal is fantasztikus.

Süteményekbe is helyezzük bátran: kevertek, muffinok és piték várják, hogy egyesülhessenek vele. Íz szempontjából mind vaníliás, mind kakaós tésztákban megtalálja a helyét, fűszerezhetjük fahéjjal, szórhatunk mellé étcsokoládét és magvakat is.

Édesburgonya

Csakúgy, mint a sütőtök, ez a narancssárga zöldség is ilyenkor lép a reflektorfénybe. Használjuk ki, használjuk sokszor! Készítsünk belőle krémlevest, különféle köreteket (hasáb, chips, püré, stb.). Süssük össze tésztákkal vagy rakottasként: ilyen ételek esetében a hús kevésbé, más zöldségek viszont annál jobban illenek hozzá.

Olyannyira sokszínű, hogy az édességek területére is bepillant: karakteres ízét hozzuk ki fahéjjal, szerecsendióval, keverjük el kakaóval, csokoládéval, használjuk krémekben, piskótákban, pitékben.

Pillecukros édesburgonya

A hálaadás elmaradhatatlan desszertje az USA-ban a pillecukorral és pekándióval összesütött édesburgonya, amit rakottasként és vajas tésztára rétegezve, piteként egyaránt ...

Pásztorpite édesburgonyával

Az angolok egyik híres egytálétele a Shepherd's pie, azaz pásztorpite. Nincs vele sok cécó, készítünk egy húsos ragut, amit majd beburkolunk burgonyapürével, és összesütjük a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Legyünk együtt tudatosabbak:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...