Egyre hűvösebb az idő, a levelek hullani kezdenek, a boltokban és piacokon pedig megjelennek az októberi alapanyagok. Vigyük be őket a konyhába, hogy ne fázzanak, és magunkat is melegítsük fel velük. Krémes levesek, gazdag egytálételek, és szaftos, gyümölcsös sütemények várnak ránk: minden finom falat az októberi alapanyagok közreműködésével készülhet.
Amikor eljön a szüret ideje, minden a szőlőről szól: ősz közepén járunk, ilyenkor tilos kihagyni a fürtöket és a belőlük készülő finomságokat. Ugyan a legtöbbször nyersen szemezgetünk a gyümölcsből, megannyi főtt és sült fogás alapját is adhatja.
Ha sütnénk, tegyük sok-sok fűszerrel és olívaolajjal magában, esetleg helyezzük szaftos húsok mellé, hadd adják át az ízeiket egymásnak.
Főzzünk belőle lekvárt, szörpöt, vagy tegyük pitékbe, kevert süteményekbe. Kerülhet még gyümölcslevesekbe (természetesen ősziesre hangolva, szilvával, körtével, almával) vagy salátába, esetleg egy hideg előételtálra, sajtokkal, magvakkal.
Nem telhet el október sütőtökös ételek nélkül: a fantasztikus narancssárga tök képes minden fogást sokkal otthonosabbá, ízesebbé, melengetőbbé tenni. Kerülhet levesbe (nem csak krémlevesbe), tésztához, rakottasba és különböző húsos egytálételekbe is.
Sőt, desszertek ízét és színét is adhatja: süssünk belőle édes kenyeret, ízesített brownie-t vagy muffint. Párosítsuk valamilyen mascarponés krémmel, ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval. Természetesen (és trendi módon) forró italokat is készíthetünk a sütőtökből.
Kevesen ismerik ezt a furcsa gyümölcsöt, és akik ismerik, azok is keveset tudnak róla. A Távol-Keletről hozzánk érkezett növény néhány helyen megtalálható hazánkban is, a fák pedig ilyenkor, októberben hoznak termést.
Leginkább lekvár készül a naspolyából, persze ez ne jelentse azt, hogy nem kísérletezhetünk vele. Kipróbálhatjuk a birshez vagy körtéhez hasonlóan süteményekben, édességekben. Macerás pucolása miatt érdemes szétfőzni, átpasszírozni és püréként használni.
Szintén nagy őszi klasszikus, amelynek felhasználási tárháza igen széles. Kellően, de nem túlságosan édes, ezért sós formában is használhatjuk: sült húsok mellett, azokkal együtt sütve vagy püréként, esetleg párolva.
Kiválóan illik hozzá több sajt is (pl. márványsajt, camembert, gouda, stb.), illetve érlelt, sós sonkákkal is fantasztikus.
Süteményekbe is helyezzük bátran: kevertek, muffinok és piték várják, hogy egyesülhessenek vele. Íz szempontjából mind vaníliás, mind kakaós tésztákban megtalálja a helyét, fűszerezhetjük fahéjjal, szórhatunk mellé étcsokoládét és magvakat is.
Csakúgy, mint a sütőtök, ez a narancssárga zöldség is ilyenkor lép a reflektorfénybe. Használjuk ki, használjuk sokszor! Készítsünk belőle krémlevest, különféle köreteket (hasáb, chips, püré, stb.). Süssük össze tésztákkal vagy rakottasként: ilyen ételek esetében a hús kevésbé, más zöldségek viszont annál jobban illenek hozzá.
Olyannyira sokszínű, hogy az édességek területére is bepillant: karakteres ízét hozzuk ki fahéjjal, szerecsendióval, keverjük el kakaóval, csokoládéval, használjuk krémekben, piskótákban, pitékben.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Legyünk együtt tudatosabbak: