Egy okos tojástrükk, és mellé a legfinomabb melegszendvics

Nemcsak finom, de szinte tökéletes tükörtojásokat szeretnél sütni? Akkor ehhez egyetlen trükköt kell csak ellesned, mutatjuk is!

Persze tudom, a legtöbb vasárnap reggelen, amikor az ember nekiáll tükörtojást sütni a pirítós mellé, akkor a legkevésbé sem izgatja, hogy fog kinézni a végeredmény, elég ha finom lesz. Na, ez a kajatrükknem erre az esetre vonatkozik, ezt inkább azoknak szánom, akik szeretnének tökéletes és dekoratív tojásokat a tányérjukon vagy éppen az Instagramjukon látni.Legelőször is: elengedhetetlen hozzá a friss és - ez még fontosabb - jó minőségű tojás. Én azt vettem észre, hogy azoknál a tojásoknál működik a legjobban a dolog, amiket a piacon, egy termelő bácsitól veszek, de persze a szabad tartású vagy bio bolti tojásokkal is menni fog, de a kulcs itt is a frisseség legyen!Mert mi a baj a legtöbb tükörtojással? Leginkább az, hogy a fehérje nem áll szépen össze, hanem itt-ott vékonyan szétfolyik. Nos, ez annak köszönhető, hogy maga a fehérje is két részből áll. Anélkül, hogy belemennénk a biológiába, leegyszerűsítve legyen elég ennyi: van egy sűrűbb és egy hígabb része. A sűrű rész veszi közvetlenül körbe a sárgáját, és ha egy tálba ütjük a tojást, láthatjuk, hogy a hígabb fehérjerész kifolyik a legszélére. Szemléltetésnek itt egy fotó:

És pontosan ez a híg fehérje az, ami azt okozza, hogy amikor a serpenyőbe ütjük a tojást, szétfolyik a fehérje, és az egész egy amorf és torz alakot vesz fel. A megoldás viszont nagyon egyszerű: keresnünk kell egy sűrű szövésű szitát vagy szűrőt, és ebbe kell beleütnünk a tojást. Kicsit megmozgatjuk, hogy le tudjon csorogni a felesleges fehérje, és ezután már mehet is a serpenyőbe!

A sütésre is van ám egy extra tippem! Nekem az vált be a legjobban, hogy nem hevítem túl forróra a serpenyőt benne az olajjal, inkább közepes lángon tartom, így teszem bele a tojást. A közepes hőmérsékletnek köszönhetően nem hólyagosodik fel a széle, hanem szép egyenletesen sül majd. Ha már azt látom rajta, hogy kezd mindenhol megszilárdulni, de a teteje még folyós, elzárom alatta a lángot, lefedem, és hagyom néhány percet, hogy a saját gőzében készüljön el. Ha még kicsit mocorog a sárgája, akkor lesz jó folyós és pont tökéletes a kedvenc sonkás melegszendvicsem, a croque madame tetején!

Croque madame szendvics

Ja, azt se felejtsem el, hogy ez a szitán átszűrős technika nagyon hasznos buggyantott tojásnál is, hiszen itt is egy fehérjével tökéletesen körbeölelt sárgáját kapunk majd. Próbáljátok ki!

Ezt olvastad már?

Rántotta zacskóból? Izlandon már ilyen is van!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...